Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Kaddáfí údajne nekontroluje situáciu v Líbyi, ľudia utekajú

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS/VALLETTA/BUKUREŠŤ/RÍM - S každou hodinou sa zmenšuje okruh stúpencov doterajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, zatiaľ čo balík sankcií voči jeho režimu sa rozrastá, napísala dnes agentúra DPA. Diktátor sám podľa nej bludne kľučkuje, raz svojim odporcom hrozí, hneď nato im zase ponúka dialóg.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi dokonca podľa agentúry Reuters vyjadril presvedčenie, že Kaddafi "už nemá situáciu v Líbyi pod kontrolou". Z krajiny naďalej utekajú pred násilnosťami a chaosom tisíce cudzincov.

Počet Kaddáfího verných sa očividne deň po dni znižuje, konštatovala DPA. Jeho jednotky dnes kontrolujú už len pár väčších miest, okrem Tripolisu napríklad Ghadámis, Sabha a Syrtu. V Tripolise vládne podľa očitých svedkov napätý pokoj nasledujúci po ojedinelých nočných stretoch medzi Kaddáfího stúpencami a odporcami.

Medzinárodné spoločenstvo zvýšilo tlak na líbyjského vodcu. V piatok oznámil uvalenie jednostranných amerických sankcií na Líbyu kvôli násilným represiám tamojšieho režimu voči ľudovému povstaniu americký prezident Barack Obama. Sankcie sú namierené proti Kaddáfího vláde a členom jeho rodinného klanu, chrániť majú naopak imanie a prostriedky, ktoré patria líbyjskemu ľudu.

Podobne chce postupovať voči Kaddáfímu i OSN. Bezpečnostná rada sa má stretnúť ešte dnes o 17:00 SEČ na prerokovaní a odhlasovaní rezolúcie o sankciách proti Kaddáfího režimu. V rezolúcii, ktorej návrh predložili Francúzsko s Britániou, by útoky proti líbyjským civilistom mohli byť označené za zločiny proti ľudskosti, ktoré môže stíhať Medzinárodný trestný súd (ICC).

Na balíku sankcií proti líbyjským režimu sa v piatok v zásade zhodli aj členské krajiny Európskej únie. Formálne rozhodnutie o ich zavedení s cieľom vyvinúť čo najsilnejší tlak na zastavenie násilia v tejto severoafrickej krajine by malo padnúť až začiatkom budúceho týždňa.

Rozporné signály vysiela v posledných hodinách Kaddáfího rodina. Muammar Kaddáfí hovoril o "vyzbrojení" ľudu k boju proti povstalcom, jeho syn Sajf Islám zase ohlásil ofenzívu na východe krajiny, kde už ale Kaddáfího jednotky nie sú vôbec prítomné. Potom bola zase reč o "pokojných riešeniach" a vyjednávaní.

Pozorovatelia v Tripolise považujú podľa DPA za možné, že sa Kaddáfího klan zabarikáduje v hlavnom meste. Kaddáfí sa môže spoľahnúť predovšetkým na svoju prezidentskú gardu o sile bezmála 3000 mužov, ktorí mu zostali verní, sú vyzbrojení najmodernejšími zbraňami a najlepšie vycvičení.

Z Líbya naďalej utekajú pred násilnosťami a chaosom tisíce cudzincov. Dnes ráno pristála v maltskom hlavnom meste Valletta fregata britského námorníctva s 207 cestujúcimi na palube. Z líbyjského Bengházu prepravila predovšetkým Britov, ale aj občanov viac ako dvadsiatky ďalších krajín. Neskôr nasledoval trajekt talianskej spoločnosti Grimaldi najatý Čínou. Rovnako z Bengházu evakuovali 2000 Číňanov, ktorí dostali inštrukcie zostať na palube a vyčkať príletu čínskych lietadiel, ktoré ich majú na Malte vyzdvihnúť. Ďalších 2800 čínskych robotníkov evakuovaných z Bengházu dorazilo dnes podľa gréckych úradov do prístavu na Kréte. Celkom tam majú z Líbye počas dneška dopraviť tri plavidlá 6000 čínskych robotníkov.

Lietadlom rumunských aerolínií dnes priletela do Bukurešti Češka s dvoma deťmi. Situáciu v Tripolise opísala ako úplne chaotickú a nebezpečnú. V telefonáte hovorila až o 300.000 ľudí, ktorí obliehajú Tripolské letisko a snažia sa dostať na akýkoľvek let, ale aj o tankoch, guľometoch a neustálej streľbe v uliciach líbyjskej metropoly a o zranených, ktorým nesmie nikto pomáhať, bez podstúpenia streľbe vojakov a žoldnierov väčšinou z afrických krajín.

Demonštranti sú prevažne mladí ľudia, ktorí chcú len odchod Kaddáfího rodiny z čela krajiny. Chcú demokraciu a slobodu a riadny súd pre Kaddáfího, zdôraznila Češka a poprela zároveň Kaddáfího tvrdenie, že sú demonštranti zdrogovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu