Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama zaviedol sankcie voči líbyjskému režimu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama zaviedol v piatok sankcie voči líbyjskému prezidentovi Muammarovi Kaddáfímu a členom jeho režimu za brutálne zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom.

Sankcie zahŕňajú zmrazenie účtov a akéhokoľvek majetku Kaddáfího rodiny na americkom území. Obama zdôraznil, že sankcie nie sú zamerané proti líbyjskému ľudu, ale špecificky len proti Kaddáfímu, jeho rodine a predstaviteľom jeho vlády.

"Kaddáfího vláda porušila medzinárodné normy a pokračuje v porušovaní ľudských práv a týraní jej obyvateľov," vyhlásil Obama s tým, že konanie Kaddáfího vlády právom vyvolalo pobúrenie celého medzinárodného spoločenstva. Situácia v Líbyi podľa Obamu predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku USA.

Spojené štáty v piatok uzavreli svoje veľvyslanectvo v Líbyi, ktoré už opustili všetci jeho pracovníci, pretože sa im v súčasnej situácii nedala zaistiť bezpečnosť. Spojené štáty tiež zastavia spoluprácu s Líbyou vo vojenskej oblasti a začnú sledovať finančné toky v krajine. Americké tajné služby už podľa hovorcu monitorujú opatrenia Kaddáfího vlády, aby zhromaždili všetky dôkazy o násilnostiach a zverstvách páchaných jeho ozbrojenými zložkami na ľuďoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu