Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

OSN zaviedlo sankcie voči Kaddáfího režimu

Protesty proti Kaddáfího režimu
Protesty proti Kaddáfího režimu (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v sobotu jednohlasne odhlasovala rezolúciu, ktorá zavádza sankcie voči Líbyi vrátane zbrojného embarga, zmrazenia účtov a zákazu cestovania pre vodcu Muammara Kaddáfího a vedenie krajiny.

BR OSN tak reaguje na brutálne potláčanie ľudových opozičných protestov a vyvražďovanie demonštrantov.

Zákaz cestovania a zmrazenie majetku sa podľa Rezolúcie 1970 vzťahuje na 68-ročného líbyjského lídra, jeho sedem synov, dcéru, ďalších členov rodiny a vysokopostavených predstaviteľov armády a tajných jednotiek, ktorí sú podozriví z krviprelievania. Z pôvodných 22 osôb, na ktorých sa mali reštrikcie zavádzať, ostalo na zozname sankčných opatrení 16 mien.

Všetkých 15 členov BR hlasovalo aj za odporúčanie, aby sa "rozšírené a systematické útoky, ktoré voči civilnému obyvateľstvu momentálne v Líbyi prebiehajú, posudzovali ako zločiny proti ľudskosti". Rada odporúčala, aby násilie v severoafrickej krajine vyšetril Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Počas násilností v Líbyi zomrelo podľa Organizácie Spojených národov od začiatku povstania 15. februára najmenej 1000 ľudí, niektorí diplomati hovoria až o 2000 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu