Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Búrka počas ohňostroja v Budapešti si vyžiadala štyroch mŕtvych, 287 zranených

 Vietor vyvracal stromy, búral lešenia, poškodzoval strechy.
Vietor vyvracal stromy, búral lešenia, poškodzoval strechy.

BUDAPEŠŤ – Najmenej štyri osoby zahynuli a 287 utrpelo zranenia v nedeľu večer v Budapešti pri náhlej búrke, ktorá vypukla počas ohňostroja zorganizovaného pri príležitosti štátneho sviatku Maďarska. Rozhlasovej stanici InfoRádió to povedal primátor Budapešti Gábor Demszky. Pôvodné mediálne správy o šiestich obetiach maďarské úrady dnes po polnoci nepotvrdili, po zrážke plavidiel z Dunaja vytiahli štyri osoby, jedna je nezvestná.

Medzi mŕtvymi, ktorí zahynuli pri páde vetrom vyvrátených stromov a lešenia na zvukovú aparatúru, je údajne aj 11-ročné dieťa. Demszky vyjadril názor, že by k tragédii nedošlo, ak by organizátori osláv Dňa sv. Štefana na základe správy meteorologického ústavu vydanej o 20.00 hodine zrušili pripravovaný ohňostroj.

Búrka so silným dažďom a nárazovým vetrom dosahujúcim miestami až 120 kilometrov za hodinu prišla asi v piatej minúte ohňostroja. V tom čase sa na oboch brehoch Dunaja zišli státisícové davy, aby zhliadli ohňostroj, ktorý bol vyvrcholením štátneho sviatku Maďarska. Vietor vyvracal stromy, búral lešenia, poškodzoval strechy. Podľa médií medzi prítomnými vypukla panika, dvaja ľudia zahynuli medzi Margitiným mostom a Reťazovým mostom po tom, čo na nich spadol strom. K zraneniam došlo aj v dave, ktorý utekal hľadať útočisko v podchodoch, pod mostmi, aj v budovách.

Maďarská tlačová agentúra MTI informovala o tom, že pri zrážke viacerých malých lodí na Dunaji počas búrky zmizlo v rieke niekoľko osôb, ktorých záchranári hľadajú. Požiarnici potvrdili zrážku štyroch plavidiel, neskôr informovali o záchrane štyroch osôb a jednej nezvestnej, ktorú ďalej hľadajú.

Polícia podľa MTI uzatvorila v Budíne viaceré lokality, kde pyrotechnici hľadajú rakety, ktoré pri večernom budapeštianskom ohňostroji nevybuchli. Policajti uzatvorili okrem iných okolie Reťazového mosta, budínsky tunel, Námestie Gellért a časť cesty ulica Hegyalja. Po spustení ohňostroja mohutná búrka zabránila explózii viacerým pyrotechnickým raketám, ktoré však vyleteli, a mohli sa vplyvom vetra dostať medzi budovy. Na Reťazovom moste sa pyrotechnické prostriedky natoľko premočili, že neboli odpálené.

Podľa MTI niekoľko ľudí utrpelo zranenia aj na budínskom Hradnom vrchu, kde došlo k poškodeniu strechy. Polícia pomáhala mnohým rodičom nájsť ich deti, ktoré sa im v panike pri príchode silnej búrky stratili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu