Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecký "slovníček": Humor na účet odchádzajúcich lekárov!

V Česku málo peňazí - Wenig geld in der Tschechien Zobraziť galériu (2)
V Česku málo peňazí - Wenig geld in der Tschechien

PRAHA - Ani hroziaci odchod pätiny lekárov z nemocníc nepripravil niektorých o humor! Po internete koluje ofotený list papiera s niekoľkými českými a nemeckými slovíčkami, ktoré by vraj doktori mohli v cudzine potrebovať. Na stranu nespokojných lekárov sa autori letáku ale zrovna nestavajú. Vybrané pojmy sa totiž týkajú hlavne peňazí.

V úvodnom krátkom texte pisatelia píšu, že si odchádzajúcim lekárom "dovoľujú popriať veľa šťastia v zahraničí". Pre uľahčenie začiatkov v cudzine vraj prikladajú malý česko-nemecký slovníček. A to aj s gramatickými neobratnosti a chybami.

V odborárskej akcii Ďakujeme, odchádzame, podalo výpoveď 3 800 z približne 20 000 nemocničných doktorov. Organizátori protestu pôvodne hovorili o tom, že lekári zamieria napríklad do Nemecka či Rakúska, kde sú vyššie zárobky. Drvivá väčšina doktorov sa ale nikam nechystá. Výpovede však zatiaľ nesťahujú. Odbory žiadajú zvýšenie platov o 8000 až 12 000 korún mesačne. Minister zdravotníctva ponúkol pridávanie o 5000 až 8000 korún.

V zozname výrazov a fráz na prefotenom letáku po pozdrave nasleduje veta "tak tu som - also ich bin hier". V ďalších riadkoch sú potom hlavne otázky, týkajúce sa financií. Záujemca by si tak mohol osvojiť spojenia a vety: V Česku málo peňazí - Wenig geld in der Tschechien; to je málo, chcem viac - es ist nicht genug, ich will mehr; dajte mi viac peňazí - geben Sie mir mehr geld, koľko dostanem za ... - Was bekomme ich für... Potom pokračuje zoznam rôznych častí tela a orgánov. Slovíčka uzatvára rozlúčka Dovidenia! - Auf wiedersehen!

Podľa e-mailu, ktorý pristál v mnohých elektronických schránkach, visel mobilom ofotený papier na dverách novojičínskej nemocnice. "Osobne som nič také nevidel. Nikto z nás by nič takého nikam nezavesil," povedal hovorca nemocnice Miroslav Fajkus, na ktorého sa kvôli improvizovanému slovníku zosypali otázky. Sám ho vraj videl na internete a označil ho za "svojím spôsobom dehonestujúci".

 

Nemecký
Zobraziť galériu (2)

TIP: Nemecko-slovenský online slovnik

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu