Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mubarak odmietol rezignáciu, krajinu má zachrániť armáda

Armáda je v pohotovosti Zobraziť galériu (7)
Armáda je v pohotovosti (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Centrálne káhirske námestie Tahrir po búrlivom očakávaní demisie prezidenta Husního Mubaraka prežilo noc poznamenanú trpkým sklamaním, ale aj prípravami na nové protestné akcie. Väčšina protestujúcich na námestí zostala, mnohí nocovali v provizórnych stanoch.

"Očakávame silnú reakciu armády na Mubarakovu reč," povedal novinárom hovorca demonštrantov Muhammad Mustafa. Prezident vo štvrtok prehovoril k národu v okamihu, keď státisíce demonštrantov v Káhire a Alexandrii očakávali správu o jeho rezignácii.

Mubarak ale ich očakávania nenaplnil, postúpil iba svoje právomoci viceprezidentovi Umar Sulajmánovi a funkciu hlavy štátu si ponechal. Po Mubarakovom prejave časť demonštrantov centrum mesta opustila a presunula sa k neďalekej televíznej budove. Ľudia sa podľa agentúry AP vydali aj smerom k niekoľko kilometrov vzdialenému prezidentskému palácu, aby tam dali najavo svoje rozhorčenie.

Medzi protestujúcimi vyvolal Mubarakov prejav zlosť a sklamanie, mnohí mali v očiach slzy hnevu. Očakávanie rezignácie bolo veľké, ľudia vraj už tipovali, ktorú krajinu si Mubarak pre svoj exil zvolí - favoritom bolo Nemecko alebo Spojené arabské emiráty.

Podľa egyptskej ústavy Mubarak síce prenechal Sulajmánovi časť svojich právomocí, ale právo na vykonanie ústavných zmien, na rozpustenie parlamentu alebo vlády si ponechal. Ústava prezidentovi umožňuje vykonať takýto krok v prípade, že mu "dočasné prekážky" v plnom výkone funkcie bránia.

Muhammad Baradej, jeden z hlavných vodcov egyptskej opozície, v reakcii na štvrtkový prejav prezidenta Husního Mubaraka vyzval armádu, aby krajinu spasila. "Egypt bude explodovať. Armáda musí okamžite krajinu zachrániť," napísal Baradej v sociálnej sieti Twitter.

Armádne velenie ale zatiaľ na Mubarakov prejav nereagovalo, podľa komentátorov je postoj armády nejasný. Americký prezident Barack Obama vydal po Mubarakovom televíznom vystúpení písomné vyhlásenie, v ktorom upozornil, že egyptská vláda má "dôveryhodnú, konkrétnu a jednoznačnú" cestu k demokracii len pred sebou.

"Egyptskému ľudu bolo povedané, že krajina je v prechodnom období, ale zatiaľ nie je jasné, že by išlo o okamžitý, zmysluplný a dostatočný prechod," povedal prezident. Obama zároveň vyzval egyptskú vládu, aby sa zdržala akéhokoľvek násilia. Podľa hodnotenia agentúry AP Obama otvorene spochybnil Mubarakovu ochotu reformovať rozbúrenú krajinu.

Bez toho, aby Mubaraka priamo menoval, kritizoval ho za to, že Egyptu neponúkol jasnú cestu k demokracii. Rezolútne sa k vývoju situácie v Egypte vyjadrila ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová. "Čas k zmenám v Egypte nastal," povedala po Mubarakovom televíznom prejave. Dodala, že Mubarak zatiaľ neotvoril cestu k rýchlym a hlbokým reformám. Európa bude podľa Ashtonovej venovať veľkú pozornosť spôsobu, akým budú Egypťania reagovať na vývoj situácie v najbližších hodinách a dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu