Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Egypťania oslavujú v uliciach, Mubarak odstúpil!

Prezident Husní Mubarak odstúpil z funkcie
Prezident Husní Mubarak odstúpil z funkcie

KÁHIRA - Egyptský prezident Husní Mubarak v piatok po takmer 30 rokoch odstúpil z funkcie prezidenta a svoje právomoci odovzdal armáde.

Informoval o tom jeho zástupca Umar Sulajmán. "Berúc do úvahy zložité okolnosti, ktoré krajinu sužujú, prezident Muhammad Husní Mubarak sa rozhodol opustiť post prezidenta republiky," uviedol pre médiá egyptský viceprezident. Osemdesiatdvaročný autokratický vládca ešte krátko predtým opustil Káhiru a zamieril do prímorského strediska Šarm-aš-Šajch.

Okamžite po tom, ako sa správa o Mubarakovom odstúpení rozšírila medzi ľudí, zaplavili Káhiru davy nadšených obyvateľov. "Ľudia zvrhli prezidenta," skandovali desaťtisíce demonštrantov zhromaždených pred prezidentským palácom. Niekoľko stotisíc ľudí zaplavilo Námestie oslobodenia v centre egyptskej metropoly. V uliciach ďalších miest ľudia mávali národnými vlajkami, odpaľovali ohňostroje a nadšene oslavovali.

Mubarak opustil funkciu prezidenta až po 18 dňoch neutíchajúcich pouličných protestov. Jeho rezignácia sa pritom očakávala už vo štvrtok, keď však oznámil iba postupný prechod právomocí na viceprezidenta Sulajmána. Mubarakova piatková rezignácia je preto pre väčšinu obyvateľov obrovským prekvapením. Krajine teraz bude formálne vládnuť najvyššie velenie armády. Ďalší politický osud Egypta je však veľmi neistý, keďže zatiaľ nie je zrejmé, ako sa táto zmena dotkne fungovania iných orgánov moci v krajine, napríklad parlamentu. Nie je jasné ani to, kto a kedy by mal vyhlásiť prípadné nové voľby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu