Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedenie Mubarakovej strany odstúpilo, prezident zostal

Husní Mubarak
Husní Mubarak (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Vedenie egyptskej vládnej Národnej demokratickej strany, ktorú vedie prezident Husní Mubarak, dnes odstúpilo. Prezident však podľa televízie Al-Arabíja v jej čele ako predseda zostáva.

Stanica tak korigovala svoje predchádzajúce správy, ktoré hovorili aj o odchode Mubaraka z vedenia. Podľa osobitného vyslanca prezidenta Baracka Obamu má Mubarak zatiaľ zostať pri moci a riadiť zmeny pre potrebnú politickú transformáciu. Stranícke zmeny prichádzajú v čase, keď už druhý týždeň demonštranti v uliciach egyptských miest požadujú odstúpenie prezidenta z čela krajiny. Tieto zmeny označili Spojené štáty za cestu správnym smerom. Vyzdvihli odchod Mubarakovho syna Gamala z čela vplyvného politického výboru vládnej strany. "Je to pozitívna etapa k potrebnej politickej zmene. Očakávame ďalšie gestá," povedal hovorca amerického prezidenta Tommy Vietor.

Vyslanec prezidenta Obamu pre Egypt Frank Wisner zároveň zdôraznil, že prezident Mubarak zatiaľ nemá odstupovať z čela štátu. "Potrebujeme dosiahnuť národný konsenzus ohľadom predbežných podmienok pre ďalší krok vpred. Prezident musí zostať v úrade, aby riadil tieto zmeny," vysvetlil vyslanec Wisner na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Novými tvárami vedenia strany sú vraj predstavitelia jej liberálneho krídla. Novým generálnym tajomníkom strany, ktorej najvyšším funkcionárom je predseda, sa stal Husam Badráví.

Podľa agentúry AFP je nový šéf straníckej exekutívy známy aj tým, že má dobré vzťahy s opozíciou. Bol súčasne menovaný aj predsedom politického výboru strany, ktorý doteraz riadil prezidentov syn Gamál Mubarak.

Prezident Husní Mubarak doterajšie výzvy na rezignáciu odmietol. Tento týždeň ale sľúbil, že po tridsiatich rokoch pri moci sa už nebude v jesenných voľbách usilovať o ďalší mandát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu