Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vodafone: Egypt nás núti posielať provládne esemesky

Protivládne protesty v Káhire Zobraziť galériu (4)
Protivládne protesty v Káhire (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Prerušenie internetu a mobilných sietí a napádanie novinárov v Egypte sú neprijateľné, vyhlásil dnes britský minister zahraničných vecí William Hague.

"Scény, ktorých sme posledných 24 hodín svedkami, sú trestuhodné," uviedol Hague vo vyhlásení. Vyzval tiež, aby vyšetrovanie týchto činov prisľúbené egyptskými úradmi bolo "úplné a otvorené".

"Zneužívanie internetu a mobilných sietí a obzvlášť dnešné vystupňované zastrašovanie a napádanie novinárov sú neprijateľné a znepokojujúce," napísal šéf britskej diplomacie. Na zahraničných a egyptských novinárov útočili počas násilných zrážok v Egypte. Navyše, v Británii sídliaci mobilný operátor Vodafone obvinil egyptské úrady z využívania jeho siete na zasielanie provládnych textových správ jeho predplatiteľom.

Vodafone uviedol, že egyptské úrady ho nútia posielať provládne textové správy už vyše týždňa, teda od začiatku protestov proti režimu prezidenta Husního Mubaraka, ktorý vládne v krajine 30 rokov. Správy prichádzajú zákazníkom v priebehu demonštrácií. Vyzývajú napríklad, aby sa "čestní a oddaní muži v Egypte postavili proti zradcom a zločincom a chránili našich ľudí aj česť".

Ďalšie esemesky vyzývali, aby sa obyvatelia v stredu zúčastnili na zhromaždení sympatizantov Mubaraka v Káhire. Podpis znel: Milovníci Egypta. Ďalší konkurenti-mobilní operátori sú podľa vyjadrení spoločnosti Vodafone nútení robiť to isté. Vodafone nereagoval na e-mailovú otázku tlačovej agentúry Associated Press, prečo spoločnosť čakala takmer desať dní, kým sa verejne posťažovala na konanie egyptských úradov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu