Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Egypte organizujú lov na novinárov!

Demonštranti v Káhire ozbrojení kameňmi
Demonštranti v Káhire ozbrojení kameňmi (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Na zahraničných novinárov začal v miestach nepokojov v Egypte podľa agentúry AFP doslova lov. Za útokmi proti žurnalistom pritom už nie sú len prívrženci režimu prezidenta Husního Mubaraka, obviňovanie z podnecovania násilia, ale aj stále nervóznejší odporcovia vlády a bežní občania.

Novinárov fyzicky aj slovne napádajú a zastrašujú. V nebezpečenstve je každý, kto sa objaví s kamerou alebo fotoaparátom, popísala situáciu francúzska agentúra.

"Kto ste? Môžem vidieť vaše doklady?" pýta sa zvýšeným hlasom protivládny demonštrant na jednom z káhirských námestí, ktoré zažilo vražedné potýčky. "Novinári tu nemajú čo hľadať. Prezradili ste strategické informácie, keď ste uviedli počet opozičných demonštrantov, ktorí sa tu zabarikádovali," povie ešte reportérovi AFP. Tým tento incident končí.

Inému zahraničnému novinárovi sa údajne ale stalo, že ho zadržali muži v civile a dvaja vojaci a odviedli do vedľajšej uličky, kde ležal polonahý zviazaný muž pokrytý modrinami a škvrnami od krvi. "Chceš tiež zomrieť?" spýtal sa žurnalistu jeden vojak.

"Napadli ma normálne občania, ktorí stáli v rade pri bankomate. Mal som čo robiť, aby vyviazol so svojím vodičom so zdravou kožou. Našťastie tam bol policajt, ktorý ľudí upokojil," podáva svedectvo ďalší pracovník zahraničného média.

Skupinu pracovníkov okolo reportéra televízie CNN Andersona Coopera napadli a zbili Mubarakovi stúpenci bez toho, aby neďaleko hliadkujúci vojaci akokoľvek zasiahli. Gréckeho novinára zbili golfovými palicami demonštranti pri hlavnom káhirskom námestí Tahrir. Spravodajca dánskej televízie TV2 odmietol provládnej skupine odovzdať mobilný telefón, kameru a cestovný pas, tak ho rozvášnení ľudia zmlátili päsťami a palicami.

V Káhire rastie počet zatknutých a následne prepustených zahraničných novinárov, ale obraných o svoje prístroje. Medzi médiami, ktorých pracovníci niečo podobné zažili, sú televízne stanice Al-Džazíra, Al-Arabíja, ABC, CNN, France 2, France 24, rozhlasová stanica Radio-Canada či belgický denník Le Soir alebo ruská Zvezda.

Podobné incidenty svojich pracovníkov ohlásili aj Česká televízia a české denníky Lidové noviny a MF Dnes. "Nevieme, či zostaneme alebo odídeme. Režim chce, aby novinárov prepadla panika, aby nepokračovali vo svojej práci," podotkol novinár Tárik Šamí z americkej televízie vysielajúcej v arabčine al-Hourra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu