Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Návrat z Egypta: Manžel musel zostať, hliadkujú s palicami a nožmi!

Slováci z Egypta pristáli na bratislavskom letisku Zobraziť galériu (6)
Slováci z Egypta pristáli na bratislavskom letisku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Let meškal 50 minút, potom však prišla úľava! Sú v bezpečí, ďaleko od nepokojov v Egypte. Vládny špeciál TU 154 s 34 Slovákmi a 11 zahraničnými pasažiermi na palube pristál na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika včera o 18:20. Nasledovali objatia a úprimná radosť z návratu!

Nervózne prešľapujúc čakala na svoju dcéru aj Daniela z Martina. „Dcéra bola s dvoma vnukmi na rodinnej návšteve v Káhire. Bývali vo štvrti na úrovni, kde bol pokoj. Mali však problém dostať sa na ambasádu, cestou ich neustále zastavovali hliadky. Nakoniec ale všetko stihli, takže mi celkom odľahlo,“ s úsmevom prezradila pre Topky.sk.

Obavy o bezpečnosť svojich detí mala aj Martina. „Nechcela som tam zostať s deťmi. Teraz ľudia nechodia do práce. Je to taký čudný pocit, keď nemôžete vychádzať po tretej hodine von, keď musíte týždeň sedieť doma,“ priznala. Jej manžel je počítačový programátor, ten však zostal v Egypte.

Mária, ktorá žije v severoafrickej krajine už päť rokov, mala strach z výtržností, počula dokonca aj streľbu. Ľudia vykrádali byty a útočili, chlapi preto držia hliadku každú noc. „Môj muž je policajt a je teraz v službe 24 hodín denne, nemôže odísť. Hliadkujú s palicami a nožmi pred vchodmi v bytových domoch,“ povedala.

Špeciálom priletelo okrem 34 Slovákov aj osem Čechov, jedna Maďarka a dvaja Portugalci. Cestujúca Češka sa vyjadrila k situácii v Egypte takto: „V prvý deň nastala panika. Všetci nakupovali ryžu, mlieko, múku. Niektorí hovorili o tom, že zdražel chlieb. Ľudia majú strach o budúcnosť, ako sa to celé vyvinie.“

Vládny špeciál odletel z Bratislavy vo štvrtok v skorých ranných hodinách, do Káhiry priletel o 10:00 miestneho času. Následne sa presunul do Hurghady, kde vyzdvihli ďalších 18 ľudí, niektorí z nich boli aj turisti, informoval hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. Po 14:00 špeciál odletel naspäť na Slovensko. „Okrem približne stovky ľudí, ktorí sú tam na dovolenke, ostalo v krajine minimálne päťdesiat ľudí, ktorí sa rozhodli nevyužiť ponuku cestovať domov,“ doplnil hovorca. O vyslaní špeciálu rozhodla v stredu vláda.

Návrat z Egypta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu