Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Státisíce Egypťanov vyzývali Mubaraka k odstúpeniu

Protesty v Egypte
Protesty v Egypte

KÁHIRA - V centre Káhiry dnes v slávnostnej atmosfére, za spevu hymny a s vlajkami v rukách protestovalo podľa rôznych zdrojov okolo 100 000 až 200 000 ľudí za odstúpenie egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Tisíce ľudí sa zišli aj v ďalších egyptských mestách - Alexandrii, Suezu, Port Said, Mansúr, Ismáílíji a v Aris. Televízia Al-Džazíra hovorila o "miliónoch demonštrantov" v celej krajine. Dnešnému dňu dali odporcovia režimu názov "Deň odchodu", pretože práve do dneška dala opozícia Mubarakovi ultimátum na opustenie úradu.

Záujem o dnešnú akciu, ktorú dopoludnia sprevádzala tradičná piatková modlitba, bol značný - pred niektorými kontrolnými stanovišťami protivládnych demonštrantov pred zhruba hektárovým námestím sa dopoludnia tvorili až pol kilometra dlhé rady. Nálada na mieste, ktoré sa stalo symbolom odporu proti tridsaťročnej Mubarakovej vláde, bola omnoho uvoľnenejšia než v predchádzajúcich dvoch dňoch, keď pri zrážkach medzi Mubarakovými stúpencami a odporcami zomrelo podľa úradov najmenej osem ľudí a takmer 900 bolo zranených. Celkom si nepokoje, ktoré dnes pokračovali jedenástym dňom, vyžiadali asi 300 mŕtvych. Podľa DPA celkovo 5000 osôb utrpelo zranenia.

V inej časti Káhiry sa dnes zhromaždila skupina asi 2000 stúpencov egyptského prezidenta. Stovky Mubarakových priaznivcov sa zišli aj v Port Said a Ismáílíji. Vplyvné opozičné hnutie Moslimské bratstvo a predák opozície a bývalý vysoký diplomat OSN Muhammad Baradej, ktorý na krátko navštívil námestie, dnes Mubaraka opäť vyzval k rezignácii. Baradej povedal, že by prezident "mal počuť jasný hlas ľudu a odísť dôstojne". Doterajšie ústupky hlavy štátu označil Baradej za nedostatočné a navrhol ročné prechodné obdobie, počas ktorého by krajine podľa provizórnej ústavy viedla prezidentská rada, ktorej členom by bol aj zástupca armády.

Egyptský premiér Ahmad Shafeeqa dnes podľa televízie Al-Arabíja povedal, že je nepravdepodobné, že by Mubarak prenechal svoje právomoci viceprezidentovi Umar Sulajmánovi. Generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAS), bývalý egyptský minister zahraničia Amr Músa, zase vyjadril presvedčenie, že Mubarak vo funkcii zostane do konca svojho funkčného obdobia, ktoré vyprší na jeseň. Musa, ktorý sa objavil aj na námestí Tahrir, tiež uviedol, že zváži účasť v septembrových voľbách, ktoré by v riadnom termíne mali určiť Mubarakovho nástupcu. Egyptský minister financií Sámir Radvaň Reuters povedal, že protesty spôsobili krajine obrovské ekonomické straty. Uistil ale, že vláda dodrží všetky svoje finančné záväzky. Agentúra DPA s odvolaním sa na egyptský server Youm7 uviedla, že kvôli korupcii by malo byť postavených pred súd niekoľko predstaviteľov súčasného režimu.

Zástupcovia Nemecka, Francúzska i ďalších európskych krajín vyzvali egyptské úrady, aby lepšie chránili zahraničných novinárov, ktorí sa v predchádzajúcich dňoch stali terčom série útokov. Egyptská armáda dostala podľa Reuters za úlohu zahraničných novinárov chrániť pred bandami zločincov. Napriek tomu ale dnes televízia Al-Džazíra informovala, že bola vypálená jej kancelária v centre Káhiry.

Medzi novinári, ktorí boli v uplynulých dňoch v Egypte zadržaní, bolo aj niekoľko pracovníkov slovenských médií, ktorí sa už rozhodli krajinu opustiť. Šesť novinárov bolo podľa servera iDnes.cz pri odchode z hotela zastavených skupinou ozbrojených mladíkov a boli prehľadaní. Na fotoreportéra MF Dnes údajne mierili pištoľou. Novinári prišli o časť svojich prístrojov a o peniaze. Výtržníkov sa snažili upokojiť traja vojaci, ale to už sa lupiči začali biť o korisť. Štáb Českej televízie bol potom podľa serveru ČT24.cz zastavený ešte raz a odovzdaný tajnej polícii, ktorá jeho členov zadržiavala ako špiónov a potom bez vysvetlenia prepustila.

Za honom na cudzincov sú podľa novinárov MF Dnes Mubarakove médiá, ktoré denne šíria zvesti o tom, že cudzinci, a predovšetkým novinári, prišli do krajiny zvrhnúť režim. V Egypte je ešte asi 800 českých turistov. Do konca týždňa pre ne do prímorských letovísk poletí šesť charterových lietadiel, z toho päť zabezpečia letecká spoločnosť Travel service a jedno ČSA, väčšina letov smeruje do Hurghady. Všetkých šesť charterov bude už cestou tam prázdnych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu