Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Veľvyslanectvo USA v Indii varuje pred teroristickými útokmi

Pri júlových bombových útokoch v Indii zahynulo 186 ľudí.
Pri júlových bombových útokoch v Indii zahynulo 186 ľudí.

DILLÍ - Veľvyslanectvo Spojených štátov v Indii dnes varovalo amerických občanov pred možnými teroristickými útokmi v dvoch indických veľkomestách a ich okolí. Odohrať by sa podľa správ citovaných agentúrou Reuters mali v súvislosti s konaním osláv Dňa nezávislosti Indie, ktorý pripadá na 15. august.

"Dozvedeli sme sa, že zahraniční teroristi by mohli v Dillí a Bombaji či ich okolí spáchať útoky," povedal hovorca ambasády. Na sérii útokov by sa podľa neho mohli podieľať aj príslušníci teroristickej siete Al-Káida.

Informácie, ktoré získala americká výzvedná služba, už potvrdili aj indické bezpečnostné sily. Pravdepodobnými ceiľmi útokov by mohli byť hlavné letisko, kľúčové budovy indickej vlády či miesta s veľkou koncentráciou ľudí, napríklad hotely alebo trhoviská.

Správu americký úrad zverejnil deň po tom, čo britská polícia informovala o zmarení plánu teroristického útoku na lietadlá smerujúce z Británie do USA, ktorý si mal podľa britských a amerických predstaviteľov vyžiadať veľké množstvo mŕtvych.

Bombaj, centrum indického obchodu a zábavy, bolo pred mesiacom dejiskom série bombových výbuchov, ktoré si vyžiadali 186 obetí a stovky zranených.

Dňom nezávislosti, ktorý je v krajine národným sviatkom, si India pripomína vznik samostatného štátu v roku 1947. Po celej krajine sa tradične konajú zhromaždenia a spomienkové akcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu