Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Experti: Na teroristický útok možno použiť veľa chemikálií

Pri kontrole je jednoduchšie odhaliť výbušninu, než tekutinu.
Pri kontrole je jednoduchšie odhaliť výbušninu, než tekutinu.

PRAHA - Podľa chemických expertov je zložité odhadnúť, akú tekutinu chceli teroristi použiť pri zmarenom útoku na lietadlá, ktoré smerovali z Británie do USA. Mohlo ísť o celú škálu látok, od toxických až po výbušné. Agentúra Reuters s odvolaním na policajné zdroje uviedla, že teroristický útok mal byť spáchaný za pomoci tekutých chemikálií.

Londýnske letisko Heathrow bolo dnes uzavreté pre všetky spoje. Dôvodom boli plánované útoky, ktoré zmarila britská polícia.
Zdeněk Skaličan z Ústavu ochrany proti zbraniam hromadného ničenia vo Vyškove sa domnieva, že je veľké množstvo látok, ktoré je možné zneužiť na útok proti civilným cieľom vrátane organických rozpúšťadiel ako je toluén. "Akákoľvek zdraviu škodlivá chemická látka, ktorá je v podobe kvapaliny a možno ju uviesť do plynného stavu, a tým pádom zamontovať do ventilačného systému lietadla, je nebezpečná," povedal pre ČTK Skaličan. Jedným z dôvodov je podľa neho fakt, že v lietadle nemožno počas letu vetrať.

Podľa Skaličana tiež záleží na tom, aký mal byť cieľ útoku. V prípade, že by cieľom bolo len lietadlo, mohli teroristi použiť kvapalnú výbušninu. "Keby cieľom bolo zlikvidovať osadenstvo alebo rozšíriť nákazu alebo bojovú chemickú látku do iného štátu, tak by šlo o niečo iné," uviedol.

Skaličan si myslí, že je zložité nebezpečné tekutiny na letisku odhaliť, pokiaľ sú vzduchotesne zabalené, napríklad v sklenených ampulkách. S tým súhlasí aj Josef Břínek zo Štátneho ústavu jadrovej a biologickej ochrany. Podľa neho je naviac jednoduchšie nájsť výbušninu než tekutinu. "Všetky výbušniny sú v súčasnosti značkované, akonáhle s ňou prídete do kontaktu, je ťažké ju z človeka odstrániť, " povedal Břínek. Tekutú výbušninu na letisku možno podľa jeho názoru tiež rozpoznať. "Látky energeticky bohaté ako výbušniny sa na röntgene zobrazia," dodal. Toxické tekutiny však röntgen neodhalí.

Britská polícia zadržala v súvislosti so zmarenými teroristickými útokmi na lietadlá 21 ľudí, predovšetkým v Londýne a v Birminghame. Podľa britskej polície teroristi pripravovali "masovú vraždu nepredstaviteľných rozmerov". Okrem Británie, kde všetky letiská zvýšili bezpečnostné opatrenia, boli sprísnené bezpečnostné pravidlá taktiež v Spojených štátoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu