Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nevydarený test liekov: Zosypali sa ako domino!

Myfany Marschalová (35) od pondelka iba plače. Jej 28-ročný priateľ vyzerá vraj ako sloní muž, je na prístrojoch a nemôže pohnúť ani viečkom. Zobraziť galériu (2)
Myfany Marschalová (35) od pondelka iba plače. Jej 28-ročný priateľ vyzerá vraj ako sloní muž, je na prístrojoch a nemôže pohnúť ani viečkom.

LONDÝN - Raste Khan sa narodil po druhýkrát. Bol v skupine platených dobrovoľníkov, na ktorých sa testovali nové lieky proti artritíde, leukémii a roztrúsenej skleróze. Mal obrovské šťastie, že nedostal nevydarený „liek“, ktorý by ho dostal na okraj hrobu, ale neškodný prípravok placebo.

Na to, ako sa pred jeho očami šesť mladých zdravých mužov v krátkom čase zmenilo na trosky, 23-ročný muž nikdy nezabudne. „Len niekoľko minút po tom, ako nám podali injekcie, sa ľudia okolo mňa doslova poskladali ako domino. Najprv v triaške začali zo seba stŕhať oblečenie, potom niektorí začali hovoriť, že im idú hlavy explodovať. Krátko na to začali zvracať a zvíjať sa v bolestiach,“ spomína Khan. Sám prežíval obrovský strach, lebo čakal, že to isté sa každú chvíľu stane aj jemu. V posteli vedľa neho ležal mladý muž z Ázie. Ten v panike kričal a jeho dych sa veľmi zrýchlil. Keď mu lekári nasadili kyslíkovú masku, strhol si ju a pritom volal: „Pomôžte mi, prosím vás! Pomôžte mi!“ Ďalší „pokusný králik“, 28-ročný Ázijčan, opuchol akoby trpel elefantiázou, nadmerným zväčšením končatín. Lepšie na tom nebol ani 21-ročný Ryan Wilson. Jeho hlava nadobudla trojnásobnú veľkosť, končatiny mu sfialoveli. Šance, že prežije, sú podľa lekárov minimálne. Dvaja z nich stále bojujú o život, štyria sú vo vážnom stave. Pritom lekári stále nevedia, ako ich zo smrtiaceho „lieku“ majú vlastne liečiť...
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu