Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Atentát na letisku pripomínajú hliadky, policajné psy aj kvety

Kvety na letisku Domodedovo Zobraziť galériu (8)
Kvety na letisku Domodedovo (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Policajné hliadky so psami, dôsledná kontrola pri vchode aj čerstvé kvety na mieste tragédie - tak dnes vyzerá dejisko samovražedného útoku na moskovskom letisku Domodedovo.

"Röntgenové rámy sú nastavené na najväčšiu citlivosť," ohlásila televízia Rossija 24. V pondelok však rámy pri vchode do letiska buď nefungovali, alebo ochranka ich dovolila obchádzať, a tak atentátnik či atentátnička mohli do príletovej haly priniesť bombu o sile najmenej sedem kilogramov trhaviny TNT. "Zjavné nedostatky" v strážení vytkol letisku aj prezident Dmitrij Medvedev. Stav začala preverovať prokuratúra.

Letisko však stále uisťuje, že všetko bolo v poriadku. "Domnievame sa, že zodpovednosť za výbuch nenesieme, pretože všetky požiadavky na zaistenie bezpečnosti naše služby dodržali," vyhlásila dnes hovorkyňa Jelena Galanovová. Starostlivé bezpečnostné kontroly na Domodedove rovnako ako na iných ruských letiskách, až doteraz zvyčajne nasledovali až za odbavovacími priehradkami. Po atentáte sa stráženie sprísnilo, podobne ako na ďalších dopravných uzloch. Do budúcnosti nie je vylúčené, že sa prístup do príletových hál výrazne obmedzia. V samotnej Moskve teraz bdie nad poriadkom okolo 20-tisíc policajtov, z nich 8000 je nasadených v doprave.

Ľudia od rána kladú kytice karafiátov a chryzantém pri vchode do terminálu, kde došlo k výbuchu, miesto činu zostáva ohradené a ďalej tu pracujú kriminalisti.

Rusko už v pondelok večer pobúrili správy z letiska, že miestni taxikári zneužili situáciu a vyhnali ceny za odvoz do mesta. Zakrátko železnice ponúkli cestu letiskovým expresom do centra zadarmo a v hale sa objavili aj dobrovoľníci ponúkajúci odvoz svojim autom tiež bezplatne. Moskovský starosta Sergej Sobjanin nariadil pripraviť výnos, ktorý by v prípade mimoriadnych udalostí zaviazal taxislužby prepravovať cestujúcich zdarma alebo za minimálnu cenu. Pozostalým po obetiach prisľúbil odškodné po dvoch miliónoch rubľov, ťažko ranení majú dostať po 1,5 milióna, ostatní po milióne. Podobné odškodnenie sľúbil aj gubernátor Moskovskej oblasti.

Moskovské nemocnice teraz zháňajú darcov krvi pre ranených; momentálne je jej síce dosť, ale za týždeň by sa zásoby mohli zmenšiť. Počet návštevníkov transfúznych staníc sa už ráno zvýšil o desatinu oproti bežnému stavu a už znejú výzvy, aby ďalší darcovia prišli radšej budúci týždeň. Štátny smútok nevyhlásili, podľa nepísaných pravidiel sa tak stáva v prípade, že počet obetí presiahne stovku. Avšak mnohé regióny sa už rozhodli zrušiť zábavné akcie a univerzity sa zriekajú osláv nadchádzajúceho študentského sviatku. Medzi obeťami bola aj mladá scenáristka z Odesy Anna Jablonská (29), autorka desiatky divadelných hier, ktorá do Moskvy pricestovala prevziať cenu filmového časopisu Isskustvo kino. Lietadlo z Odesy pristálo polhodinu pred výbuchom. Organizátori súťaže potom ceremoniál odovzdania cien odkladali, až kým nebolo jasné, že sa víťazka nedostaví. V ukrajinskom prístavnom meste po nej zostal muž a syn.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu