Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za atentát môže ochranka, ale na Kaukaze sú zástupy samovrahov

Útok si vyžiadal 35 mŕtvych Zobraziť galériu (9)
Útok si vyžiadal 35 mŕtvych

MOSKVA - Za atentát na moskovskom letisku kritizuje dnešná ruská tlač predovšetkým ochranku letiska, ktorá teroristom umožnila preniknúť do príletovej haly, aj tajnú službu FSB, ktorá ďalší teroristický útok v metropole nedokázala odvrátiť. Stopa podľa denníkov mieri k severokaukazským extrémistom a pravdepodobne išlo o pomstu za veľké januárové protiteroristické operácie ruských síl. Denník Izvestija nevylúčil ani odvetu za decembrové nepokoje nacionalistických moskovských futbalových fanúšikov.

"Kľud ako v Bagdade," charakterizoval denník Vedomosti situáciu v Moskve, kde sa veľké teroristické útoky stávajú už každý rok. Následkom môže byť sprísnenie domácej politiky, obmedzenia občianskych slobôd a rast xenofóbie v spoločnosti. "Ale akékoľvek konšpiratívne teórie strácajú zmysel. Teroristické útoky sa u nás stávajú tak často, že sa môžu kryť s akýmikoľvek politickým a ekonomickým dianím," dodal.

Veľké teroristické útoky sa odohrali aj v New Yorku, Madride a Londýne, ale následne tajné služby zmenili taktiku a veľké atentáty už nepripustili, poznamenal komentátor. Pripomenul, že len v Moskve bolo za desať rokov osem veľkých útokov s obeťami na životoch, nehovoriac ani o situácii na severnom Kaukaze, kde sa vlani počet atentátov v porovnaní s predchádzajúcim rokom zdvojnásobil. Nepochybne teraz budú nasledovať vyhlásenia, že páchateľov vypátrajú a zlikvidujú a tajné služby začnú poľovačku na podozrivých.

"Ale, nech je to akokoľvek nemilé, hlavným ukazovateľom kvalitnej práce tajných služieb je to, že nie sú teroristické útoky. Riaditeľ FSB môže uvádzať akékoľvek počty zmarených atentátov, ale ak v Moskve teraz každý rok dochádza k veľkému teroristickému útoku s množstvom obetí, nehovoriac už o výbuchoch a streľbe na severnom Kaukaze, znamená to, že FSB pracuje zle," napísal denník Vedomosti. Ako dodal, podľa štatistík teroristických činov má síce Rusko ešte ďaleko k Iraku a Afganistanu, ale mieri týmto smerom a zatiaľ sa nachádza medzi štátmi ako Thajsko, Kolumbia a Sudán.

Kommersant sa pozastavil nad tým, že kontroly prichádzajúcich a ich batožiny na letisku zaviedli až po výbuchu, čiže atentátnikovi v odpálení bomby nič neprekážalo. Pritom najznámejší teroristický útok v ruskej doprave zorganizoval v auguste 2004 čečenský veliteľ Šamil Basajev práve cez Domodedovo: samovražedné atentátničky potom odpálili bomby v lietadlách do Soči a Volgogradu a zahynulo 88 ľudí. Podľa pozostalých aj pondelkový atentát svedčí o tom, že zodpovednosť za tieto útoky znášala ochrana letiska; súdne spory však doteraz ešte pokračujú.

Podľa denníka sa na útok v Moskve pripravovali tajné služby už od 31. decembra, kedy do povetria vyletel domček v areáli moskovského športového klubu a zahynula žena, ktorá sa s priateľkou chystala na pokyn dagestanských veliteľov na teroristické útoky v metropole. Počas následných protiteroristických operácií zlikvidovali Pachrudina Gadžijeva, veliteľa diverzantov z Kizljara, kde zorganizoval vlani v marci samovražedné útoky s 12 obeťami. Nie je vraj vylúčené, že do Moskvy sa vypravilo niekoľko skupín so samovražednými atentátnikmi, z ktorých jedna podnikla pondelňajšiu akciu.

"Predtým organizátori teroristických útokov dlho samovrahov hľadali a potom ich mesiace pripravovali, ale teraz sú na severnom Kaukaze zástupy samovrahov, pripravených vyhodiť sa kdekoľvek do povetria," cituje denník poslanca Gennadija Gudkova. Príčinu vidí v neefektívnosti úradov, ktoré sa domnievajú, že bezpečnosť možno posilniť zvýšením počtu kontrolných stanovíšť a previerkami dokladov. Zatiaľ čo hlavná je agentúrna práca, ktorá však nefungovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu