Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na mieste výbuchu bolo minimálne päť Slovákov

Jedna z obetí výbuchu Zobraziť galériu (14)
Jedna z obetí výbuchu

MOSKVA - Ministerstvo zahraničných vecí SR potvrdilo, že sa na moskovskom letisku v čase výbuchu nachádzali minimálne piati Slováci. Podľa medializovaných informácií boli na letisku herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou Alexandrou.

Na rovnaký let z Viedne sa podľa hovorcu rezortu diplomacie Ľuboša Schwarzbachera zaregistrovali aj ďalší dvaja Slováci. „Podľa predbežných informácií sú tiež v poriadku, pokračujú z Moskvy do miesta svojej destinácie,“ povedal Schwarzbacher.

Do Slovenského domu, ktorý spadá pod našu ambasádu v Rusku, prišiel Kostelný spolu so sestrou. Fialová sa momentálne nachádza v nemocnici. Slovenský veľvyslanec v Rusku Jozef Migaš v TA3 povedal, že herečku čaká operácia, zrejme pre poranenia od črepín z výbušniny. Okrem toho má poranené aj ucho. „Dvom občanom poskytli v Slovenskom dome ubytovanie a jedlo, je o nich postarané,“ uviedol Schwarzbacher.

MZV registrovalo krátko pred 20:00 v Stredisku MZV SR pre pomoc občanom tri žiadosti príbuzných, ktorí sa zaujímali o svojich príbuzných v Moskve. „Preverovali sme to, zatiaľ sme všetkých vybavili tým, že ich príbuzní sú v poriadku,“ hovorí Schwarzbacher.

Slovenskí občania, ktorí si myslia, že mali v čase výbuchu na letisku svojich príbuzných, môžu aj naďalej kontaktovať Stredisko MZV SR pre pomoc občanom na telefónnom čísle +421 2 59785978. Rezort odporúča využiť aj hot line letiska Domodedovo: +7 (495)644-40-66. Ministerstvo zahraničných vecí SR zostáva v stálom kontakte s ruskými orgánmi a situáciu monitoruje. "Nevylučujeme, že medzi zranenými sú aj ďalší občania SR, keďže ide o letisko, ktoré často využívajú aj naši občania," poznamenal Schwarzbacher.

Výbuch včera o 14:32 stredoeurópskeho času na najväčšom moskovskom letisku Domodedovo usmrtil najmenej 35 ľudí a ďalších asi 170 osôb zranil, pričom 48 z nich sa nachádza v kritickom stave. Explózia nastala v časti príletovej haly, kde cestujúci čakajú na batožinu. Krátko predtým na letisku pristálo niekoľko desiatok medzištátnych letov. Predbežné zistenia nasvedčujú tomu, že nálož odpálil jeden alebo viacerí samovražední útočníci, ruské orgány preto incident vyšetrujú ako teroristický čin. Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyjadril presvedčenie, že tragédia je výsledkom nedostatkov v plnení bezpečnostných opatrení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu