Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bombu na letisku údajne odpálilo dievča v čiernom

Na letisku mala zlyhať bezpečnosť Zobraziť galériu (6)
Na letisku mala zlyhať bezpečnosť (Zdroj: SITA)

Aktualizované

MOSKVA - Bombu, ktorá na moskovskom letisku Domodedovo zabila 35 ľudí a okolo 170 ďalších zranila, odpálila zrejme samovražedná atentátnička. Výbušninu údajne preniesla na letisko v príručnej batožine. Oznámila to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj.

"Jeden zo svedkov, ktorý sa nachádzal neďaleko od centra výbuchu, povedal, že videl, ako explodovala batožina ženy, ktorá bola oblečená v čiernom," povedal zdroj.

Atentátnička mala zahalená hlavu. "Svedok tvrdí, že výbušnina nebola na dievčati. Zo svedectva možno vyvodiť, že zariadenie sa nachádzalo v taške či kufri, ktorý v čase výbuchu stál vedľa nej," dodal.

Podľa agentúr RIA Novosti a Interfax mohlo ísť o vdovu po kaukazskom militantovi. Ženu mal sprevádzať muž, ktorého hlava sa neskôr našla. Obaja podozriví teroristi zahynuli pri výbuchu, ktorý podľa posledných informácií zodpovedal sile explózie 5 kilogramov TNT. Podľa zdroja výbušné zariadenie naplnené kovovými prieraznými článkami explodovalo hneď potom, ako žena otvorila príručnú tašku. Detonácia vzápätí vymrštila mužovu hlavu.

"Teroristický útok sa udial presne podľa schémy, ktorú používajú teroristi zo Severného Kaukazu," uviedol zdroj. Vyšetrovatelia tiež nevylúčili možnosť, že dvojica plánovala pôvodne nálož iba vyložiť a odpáliť ju až neskôr. "Zariadenie však mohlo vybuchnúť omylom alebo ho odpálili pomocou diaľkového zariadenia," dodáva zdroj. Oboch pravdepodobne na letisko priviezli komplici, pátrajú preto po troch podozrivých.

Úrady medzitým pripustili, že bezpečnostné opatrenia na letisku boli nedostatočné a do príletovej haly bol voľný prístup. Na zodpovednosť za samovražedný útok treba brať manažment letiska, vyhlásil v utorok ruský prezident Dmitrij Medvedev. Ako vysvetlil, "každý, kto je spojený so spoločnosťou, ktorá tam rozhoduje, a manažment samotného letiska musia odpovedať na všetko. Toto je teroristický čin. Toto je žiaľ. Toto je tragédia," dodal Medvedev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu