Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Svedkovia z letiska: Panika, dym a nárek zranených

Zadymené letisko tesne po výbuchu Zobraziť galériu (14)
Zadymené letisko tesne po výbuchu

MOSKVA - Zmätok, hustý dym a nárek zranených. Tak podľa očitých svedkov vyzerala po výbuchu bomby pristávacia hala na letisku Domodedovo, vzdialenom asi 50 kilometrov za Moskvou. Nálož pravdepodobne odpálil samovražedný atentátnik, ktorý sa zamiešal do davu ľudí čakajúcich na prílety.

"Bol som sa doslova 30-40 metrov od miesta výbuchu. Zazneli výkriky, objavil sa dym, zo stropu leteli kusy akéhosi plastu. Ľudia v panike utekali," povedal televízii Rossija 24 Sergej Lavočkin, ktorý na letisku čakal na kamaráta vracajúceho sa z Kuby, ale let sa oneskoril. "Videl som, ako ľudia na vozíkoch ťahali ranených, jednému tiekla krv z hlavy," dodal.

Na letisko medzitým zamierili vyšetrovatelia, záchranári a desiatky sanitiek, odvážajúcich zranených do moskovských nemocníc. Húkanie automobilov teraz počuť aj v centre mesta. Úrady okamžite zosilnili stráženie ďalších moskovských letísk Šeremeťevo a Vnukovo, kam medzitým presmerovali lety z Domodedova. Bezpečnostné opatrenia platia aj v moskovskom metre, ktoré sa vlani v marci stalo terčom samovražedných teroristických útokov s desiatkami obetí.

Príchod na letisko najprv uzavreli. "Prišiel som na Domodedovo asi desať minút po výbuchu a zistil, že tam nikoho nepúšťajú. Okolo bolo množstvo zranených. Spočiatku som nevedel, čo sa deje, než mi jedna žena povedala, že bola pri výbuchu. Vyviazla len s ľahkými šrámami, ale bola vo veľmi silnom šoku," uviedol ďalší svedok Alexej Vavilov. Známky paniky už nezaznamenal.

Na sociálnej sieti Twitter sa už objavili aj správy až o 70 obetiach a o druhom výbuchu na letisku; úrady to však nepotvrdili. "Nie je tu svetlo, telá sú roztrhané," napísal blogger s prezývkou likhtenfeld. Ďalší sa sťažovali na zápchu na príjazdovej ceste, ktorou sa len ťažko prebíjali aj sanitky. "Vyšiel som (z letiska) päť minút pred výbuchom, aby som si počkal na auto, ktoré ma malo odviezť. V tom som zazrel utekajúceho a kričiaceho policajta. Bol celý od krvi a len kričal 'Vyviazol som, vyviazol som!'," dodal ďalší bloger.

Medzitým ale letisko opäť otvorili a cestujúcich vybavujú, aj keď sa všetci musia podrobiť dôkladnej policajnej kontrole. Cestujúci však čakanie v radoch podľa agentúry ITAR-TASS prijímajú s pochopením. "Vnútri letiska vo väčšej časti terminálu tiež nič nenasvedčuje tragédii, ktorá sa tu odohrala," poznamenala. Cestujúci sa registrujú na lety, obchody a zmenárne pracujú. Strážcovia poriadku zatiaľ ľudí nepúšťajú smerom do príletovej haly. Podľa hovorkyne letiska museli odkloniť len šesť letov.

Situáciu údajne okamžite zneužili miestni taxikári, ktorí podľa agentúr za odvoz z Domodedova do mesta žiadajú 10-tisíc až 20-tisíc rubľov (cca asi 249 až 480 eur). Prezident Dmitrij Medvedev zrušil cestu na ekonomické fórum v Davose a vystúpil v televízii. Vyjadril pozostalým sústrasť a nariadil posilniť bezpečnostné opatrenia vo veľkých dopravných uzloch a podniknúť všemožné opatrenia na odvrátenie ďalších útokov a vypátranie páchateľov. Úrady medzitým vyhlásili pátranie po troch mužoch, ktorí mohli byť do útoku zapletení. Priamo na letisku pôsobí desiatka psychológov, úrady takisto otvorili horúcu linku, na ktorej poskytujú psychologickú pomoc pozostalým.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu