Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žilinka sa obul do ďalšieho člena strany PS: Mýlite sa, pán poslanec, odkázal Spišiakovi

Jaroslav Spišiak a Maroš Žilinka
Jaroslav Spišiak a Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci aj v týchto dňoch v Národnej rade SR diskutujú k návrhu na skrátené legislatívne konanie pri vládnej novele Trestného zákona. V súvislosti s navrhom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry sa často spomína vyhlásenie Rady prokurátorov z decembra minulého roka.

V rámci rozpravy vystúpil so svojim stanoviskom aj bývalý policajný prezident a aktuálne poslanec za stranu Progresívne Slovensko Jaroslav Spišiak. Ten už na konci minulého roka poukázal, že trend nízkej kriminality konštatovaný aj v programovom vyhlásení vlády bol dosiahnutý aj vďaka činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a odvážnych policajtov.


Mimo iného Spišiak v Národnej rade k návrhu na skrátené legislatívne konanie pri novele Trestného zákona uviedol, že "Rada prokurátorov je najvyšší správny orgán prokuratúry."

A práve na tieto slová mal potrebu zareagovať generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten sa už pred pár dnňami ohradil voči tvrdeniam poslankyne Lucie Plavakovej z PS, ktoré označil za neslýchanú nehoráznosť.

Mýlite sa, pán poslanec, reaguje Žilinka

"Rada prokurátorov je najvyšším výkonným orgánom samosprávy prokurátorov s celoštátnou pôsobnosťou. Má 9 členov – predsedov prokurátorských rád generálnej prokuratúry a krajských prokuratúr. Najvyššími orgánmi samosprávy prokurátorov sú zhromaždenia prokurátorov," vysvetlil vo svojom statuse Žilinka.

"Tieto orgány samosprávy zabezpečujú ochranu práv a oprávnených záujmov prokurátorov. Rozsah ich oprávnení vyplýva zo zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry. Orgány samosprávy neriadia činnosť prokuratúry, nenesú zodpovednosť za riadenie prokuratúry a nezastupujú prokuratúru navonok," doplnil Žilinka.

Žilinka vo svojom stanovisku zdôraznil, že na čele prokuratúry je generálny prokurátor, ktorý riadi a kontroluje činnosť prokuratúry na všetkých stupňoch.

Viac o téme: Jaroslav SpišiakMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu