Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PS žiada mimoriadny zahraničný výbor pre postoj Blanára voči presunu zbraní

PS Zobraziť galériu (3)
PS (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek iniciuje zvolanie mimoriadneho zahraničného výboru. Kritizuje šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD), že sa Slovensko nepridalo k vyhláseniu 48 krajín, ktoré odsúdili presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Mal by podľa neho za svoje správanie zodpovedať. Informovali o tom z komunikačného oddelenia PS.

Valášek podotkol, že ruský útok severokórejskými zbraňami je vážna eskalácia konfliktu na Ukrajine. "Naša vláda je v absurdnej situácii, že odmieta vojenskú pomoc obeti agresie Ukrajine, ale v podstate svojím mlčaním schvaľuje vojenskú pomoc totalitnej Severnej Kórey vojskám ruského agresora," skonštatoval. Ide podľa neho o veľmi zlý krok pre slovenskú bezpečnosť, ale aj o medzinárodnú hanbu.

archívne video

Spoločná tlačová beseda predsedov strán Progresívne Slovensko, KDH a SaS k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Maarty)

"Keď sa ruský a severokórejský diktátor spoja v útoku na demokratickú krajinu, väčšina slobodných štátov v tom má jasno: agresiu diktátorov odsúdia. Štyridsaťosem štátov tak urobilo. Jediné výnimky spomedzi členských krajín NATO a EÚ? Slovensko, Maďarsko a Turecko. Iba vlády Fica, Orbána a Erdogana si odmietli vybrať medzi diktatúrou a demokraciu, slobodným svetom a tým totalitným, agresorom a obeťou," vyhlásil Valášek.

PS žiada mimoriadny zahraničný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tvrdí, že Blanár by sa mal za svoje konanie zodpovedať. Argument, že list nepodpísal, lebo nevidel dostatočné dôkazy, podľa neho neobstojí. "Ako potom vysvetľuje postoj tých 48 signatárov vrátane krajín, ako Nemecko, Francúzsko či Veľká Británia? Že sú nesvojprávni alebo že nečítajú, čo podpisujú?" skonštatoval.

Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. Vyhlásenie podpísalo takmer 50 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Japonska a všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.Blanár ozrejmil, že Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov, ktoré mu aktuálne chýbajú.

KDH zaskočil postoj Blanára voči presunu zbraní medzi Ruskom a KĽDR

Podpredsedu KDH Mariána Čaučíka zaskočilo, že mal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) problém odsúdiť presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová."Zaskočilo ma, že Slovensko sa nepridalo k 48 štátom, ktoré odsúdili ruské útoky severokórejskými balistickými strelami na Ukrajinu. Ako sa píše vo vyhlásení štátov NATO a EÚ (s výnimkou Turecka a Maďarska) 'Transfer balistických rakiet zo Severnej Kórey zvyšuje utrpenie ukrajinského ľudu a podporuje agresívnu vojnu Ruska', to je jasný fakt," uviedol Čaučík.

PS žiada mimoriadny zahraničný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podotkol, že ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine je brutálnym porušovaním ľudských práv aj medzinárodného práva. Tiež, že Rusko tak porušilo rezolúcie OSN, zakazujúce obchod so zbraňami so Severnou Kóreou. "Chcem veriť, že slovenská zahraničná politika 'na štyri svetové strany' pod taktovkou Smeru neznamená aj spoluprácu s totalitným režimom Severnej Kórey alebo jeho tichú podporu," doplnil Čaučík.

Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. Vyhlásenie podpísalo takmer 50 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Japonska a všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.Blanár ozrejmil, že Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov, ktoré mu aktuálne chýbajú. Progresívne Slovensko žiada v tejto súvislosti zvolanie mimoriadneho zahraničného výboru.

Viac o téme: NRSRJuraj BlanárPSMimoriadny zahraničný výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu