Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

O odkúpení systému Patriot sa nikdy nerokovalo, hovorí Naď

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po tom, ako Holandsko sťahuje zo Slovenska jednu z batérií systému protivzdušnej obrany Patriot, minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády uviedol, že o jej odkúpení sa nikdy nerokovalo. Potvrdil však, že Slovensko sa zaoberá možnosťami akvizície vlastného systému. Deklaroval, obrana SR je zabezpečená.

Naď odmieta, že by sa darovaním systému S-300 oslabila ochrana územia SR. "Mali sme jeden systém, jednu batériu S-300, ktorá bola na základe rozhodnutia Ficovej vlády vypnutá," povedal. Ako zdôraznil, namiesto jednej batérie polofunkčnej S-300 sme dostali štyri batérie Patriotov a ďalšie systémy protivzdušnej obrany. V záujme zachovania obranyschopnosti SR sa podľa ministra prijímajú národné aj aliančné riešenia.

O odchode časti holandských vojakov a jednej batérie Patriotu zo Slovenska podľa ministra vedeli dopredu. "Nevylučujem, že patrioty budú postupne rotované, že nejaká krajina odíde, nejaká príde," uviedol. Alianční vojaci sú podľa neho v prípade konfliktu či hrozby pripravení kedykoľvek prísť na územie SR, pokiaľ nebude mať adekvátne systémy.

Holandské rakety Patriot dnes vyslali do Turecka
Zobraziť galériu (2)
Holandské rakety Patriot dnes vyslali do Turecka  (Zdroj: SITA)

Obranyschopnosť Slovenska nie je nijako ohrozená

"So spojencami sme dohodnutí, že tu budú dovtedy, kým to bude nevyhnutné. Urobili sme množstvo bezpečnostných opatrení, vďaka ktorým môžeme znížiť počet techniky a tiež spojeneckých vojakov. Ďakujem Holandsku, že tu boli ich vojaci v kľúčovom období," povedal Naď.

Zmeny príspevkov do mnohonárodnej bojovej skupiny NATO sú podľa ministerstva prirodzenou súčasťou vývoja situácie a stanovených úloh. Ako deklarovalo, odchod holandského systému neovplyvní obranyschopnosť SR, v jeho úlohách budú okrem iných prostriedkov ďalej pokračovať aj dve nemecké batérie. Na letisku Kuchyňa pri Malackách je naďalej umiestnená tiež batéria systému Patriot amerických ozbrojených síl.

 

Viac o téme: VládaPatriotNaď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu