Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zdravotné poisťovne návrh rozpočtu pre zdravotníctvo nepotešil: Premiér reaguje

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Aj zdravotné poisťovne považujú budúcoročný návrh rozpočtu pre zdravotníctvo za nedostatočný. Štátna všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ho označila za znepokojivý. Podľa súkromnej Dôvery sa vláda chystá definitívne pochovať slovenské zdravotníctvo. Súkromná Union zdravotná poisťovňa poukazuje na to, že ráta len s "kozmetickým" zvýšením výdavkov na verejné zdravotné poistenie.

"Návrh rozpočtu nepridáva do sektora dodatočné zdroje, ktoré sú nevyhnutné vzhľadom k rastúcim nákladom na zdravotnú starostlivosť a nebude dostatočný na krytie požiadaviek sektora," uviedla VšZP. Zároveň ubezpečila, že je pripravená byť za každých okolností stabilným partnerom, ktorý zabezpečí poskytovanie zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu.

Reakcia Dôvery

Podľa Dôvery hrá vedenie štátu "mŕtveho chrobáka" a jediný, kto v návrhu rozpočtu nevidí problém, je rezort financií. "V čase, keď 2000 lekárov podalo výpovede, všetky zdravotné poisťovne sú v miliónových dlhoch, zdravotníci a zástupcovia pacientov už mesiace hovoria, že takto to ďalej nejde, príde rozpočet, v ktorom sa píše asi toľko, že ak chcete viac peňazí v zdravotníctve, šetrite," reagovala poisťovňa. Varuje, že keď zdravotným poisťovniam, nemocniciam a ambulanciám dôjdu peniaze, pacienti zostanú stáť pred ich dverami. "Budú sa veľmi hnevať, kam sme sa to dostali. Tí šťastnejší vytiahnu peňaženky a starostlivosť si zaplatia z vlastného," skonštatovala poisťovňa.

Reakcia zdravotnej poisťovne Union

Súkromná Union zdravotná poisťovňa považuje návrh rozpočtu za zlý z viacerých dôvodov. Okrem iného kritizuje, že platba za poistencov štátu zostáva na úrovni 1,2 miliardy eur. Rozpočet tiež podľa poisťovne nezohľadňuje dodatočné výdavky spojené s rastom cien energií. "Celkovo je jasné, že rozpočet vôbec nepočíta s pokrytím historického dlhu spôsobeného najmä dlhodobo nedostatočnou platbou za poistencov štátu. Nehovoriac o tom, že absencia krytia nákladov na rastúce energie je zlyhaním hlavne v súčasnom prostredí vysokej inflácie," poznamenala Union ZP.

Organizácie naprieč celým zdravotníctvom, ako aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), považujú návrh budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo za neakceptovateľný. Lengvarský deklaroval, že ak nedôjde k zmenám, na vláde návrh nepodporí. Ministerstvo financií (MF) SR zmeny neplánuje.

Prvotné reakcie na návrh sú podľa premiéra ovplyvnené emóciami

Prvotné reakcie na návrh budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo boli ovplyvnené emóciami. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Návrh kritizovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), zdravotníci aj zdravotné poisťovne, podľa ktorých je návrh nedostatočný. Heger verí, že keď si návrh prejdú znova, budú pragmatickejší.

"Je tu viac emócií, ktoré bránia hlbšie sa zamyslieť. Potrebujeme ísť do konštruktívnej roviny. Táto reakcia bola prvotná, viac emočná, ale verím, že keď si prejdú rozpočet ešte raz, budú viac pragmatickí," uviedol premiér s tým, že žijeme dobu "nenaplnených obáv". Podotkol, že vláda musí byť zodpovedná a nemôže zvyšovať deficit. Rozpočet tiež podľa neho musí byť prínosný aj pre veriteľov. "Nežijeme v priestore, kde by mala vláda neobmedzené zdroje, sme pod drobnohľadom trhov, kde si požičiavame peniaze. Sú to investori, ktorí nám pomáhajú splácať dlh," ozrejmil. V rámci toho sa podľa neho vláda snaží ísť na maximum, aby dokázala ľuďom pomôcť nielen jednorazovými, ale aj štrukturálnymi opatreniami.

Premiér tiež opakovane pripomenul, že predošlé vlády pre zdravotníctvo neurobili nič alebo skôr veľa, no v zlom smere. "Ja si dovolím povedať, že to čo naša vláda urobila pre zdravotníctvo, sa ostatné ani len neodvážili," skonštatoval.

Viac o téme: NávrhRozpočetZdravotníctvoZdravotné poisťovne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu