Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Saková si zavarila pred voľbami: Ostrá kritika za VIDEO o voličoch, prirovnanie k mafii

Denisa Saková Zobraziť galériu (2)
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Iniciatíva SrdcomDoma.sk zverejnila v sobotu na sociálnej sieti videonahrávku, na ktorej znie hlas podobný ministerke vnútra Denise Sakovej. Hovorí o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorí chcú odovzdať svoj hlas vo voľbách. Záver prejavu síce chýba, no podľa všetkého nejde o práve podporné slová.

VIDEO Saková vysvetľovala slová o voličoch zo zahraničia: O Slovensku by nemala rozhodovať len Bratislava

Spomínané občianské združenie vyzvalo ministerku, aby sa k záznamu vyjadrila. Hlas na videu v ňom publiku hovorí, že tieto voľby budú zvláštnejšie tým, že je okolo 60.000 žiadostí ľudí, ktorí žijú v zahraničí a ktorí si vypýtali volebné lístky a chcú prostredníctvom pošty voliť. "Ja skutočne apelujem na vás, nedovoľme možno takýmto ľuďom, ktorí žijú v zahraničí...," znie v nahrávke. Záver však chýba.

Saková neskôr reagovala, že väčšina ľudí, ktorí chcú hlasovať vo februárových voľbách do Národnej rady SR zo zahraničia, je mobilizovaná opozíciou.

 "Ja ako kandidátka strany Smer-SD chcem rovnako mobilizovať našich voličov z regiónov, aby o Slovensku nerozhodovala iba Bratislava, tak ako tomu bolo v prezidentských voľbách či voľbách do európskeho parlamentu, kde bol priepastný rozdiel v účasti medzi Bratislavou a regiónmi, ktorý môže byť teraz podporený hlasmi zo zahraničia," uzavrela Saková.

Prirovnanie k mafii

Tým sa ale téma neuzavrela. Na sociálnej sieti reagoval aj Zsolt Simon, predseda strany Maďarské fórum. Ten v nedeľu adresoval šéfke rezortu vnútra výzvu k vysvetleniu záznamu. "Takéto konanie v značnej miere pripomína konanie ministra vnútra pri zmarenom referende za Mečiara," napísal s tým, že ak chce Saková ovplyvniť voľby zo zahraničia, otvára tým aj otázku možného zasahovania ministerstva vnútra do priebehu volieb aj u voličov na území SR.

Zsolt Simon
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Takéto spôsoby pripomínajú konanie mafie. Pani ministerka vysvetlite slová, ktoré počuť na zvukovom zázname," uzavrel.

Reagovala aj iniciatíva Za slušné Slovensko. "Zdá sa, že pani Saková sa bojí, že väčšina hlasov zo zahraničia nebude patriť jej strane Smer. Je nepredstaviteľné, aby minister vnútra delil občanov Slovenska podľa toho, kto sú jeho voliči a kto sú voliči jeho politickej opozície," okomentovali. 

VOĽBY 2020 Ďalšia sťažnosť na chybnú zásielku hlasovacích lístkov pre voľbu poštou

Pripomenuli aj problémy mnohých Slovákov žijúcich za hranicami, ktorým stále neprišli hlasovacie lístky. "Už niekoľko dní nám chodia sťažnosti od mnohých z vás, ktorí v zákonnej lehote požiadali o voľbu zo zahraničia. Stále vám neprišli hlasovacie lístky. Všetkým sme odporučili, aby kontaktovali priamo MV SR alebo svoje miestne úrady. Lístky stále neprišli. Apelujeme na ministerstvo, aby situáciu s volebnými lístkami pre všetkých občanov Slovenska akútne riešilo, keďže do volieb ostávajú 3 týždne," napísali. 

Ministerstvo reagovalo. "Pri žiadostiach od občanov, ktorí požiadali o hlasovacie lístky MV SR, sme zaznamenali len dva podnety o nedoručení, ktoré sme bezodkladne vyriešili. Čo sa týka žiadostí, ktoré mali byť doručené obcami a mestami, MV SR dostalo okolo 200 podnetov, pričom sme okamžite kontaktovali samosprávu a žiadali o okamžité a bezodkladné vyriešenie situácie," priblížil rezort vnútra prostredníctvom hovorcu Petara Lazarova.

"Treba povedať, že MV SR nezodpovedá za pochybenia na strane obcí a miest. MV SR pri každom oznámení pochybenia okamžite kontaktovalo príslušnú obec alebo mesto so žiadosťou o nápravu. MV SR pre rýchle informovanie zriadilo aj e-mailovú adresu volby@minv.sk, kde nám chodia podnety, ktoré sa aj v daný deň obratom vybavia," uzavrel Lazarov.

Viac o téme: VoľbyHlasVysvetlenieNahrávkaOvplyvňovanieZsolt SimonDenisa SakováSrdcomDoma.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu