Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Haščák sa ku Gorile vyjadrovať nechce, vulgárna správa od Kočnera bola o vyšetrovateľovi

Jaroslav Haščák Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Haščák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK – Vulgárna sms správa, ktorú mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka poslal obžalovaný Marian Kočner spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi, bola o odstavení vyšetrovateľa kauzy Gorila Lukáša Kyselicu. Ozrejmil to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze Kuciakovej vraždy. Kyselica vyšetroval aj prípravu vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko. Spolu s Kočnerom čelia obžalobe aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Týždeň po smske mal Marian Kočner na osobnom stretnutí Haščákovi vysvetľovať, že Kyselica komunikuje s exsiskármi Pavlom Forischom, Stanislavom Žiaranom a Jánom Ferancom. Podľa Haščáka vydierali firmu Mecom z portfólia Penty na základe fiktívnej pohľadávky. „Bolo mi povedané, že s nimi intenzívne komunikuje Kyselica a že komunikuje aj s advokátom Polákom,“ uviedol Haščák. Ten vtedy zastupoval bývalého mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka, ktorý bol jeden z kľúčových svedkov v kauze prípravy vraždy Volzovej.


ONLINE zo súdu: Bödör poprel Tóthove slová o sledovaní novinárov, Haščák hovoril o Kočnerovej SMS


Haščák mal preto vyzvať Kočnera, aby sa obrátil na Inšpekčnú službu Ministerstva vnútra SR. To, že bolo spomínané stretnutie aj o Forischovi, korešponduje aj s obsahom ich komunikácie v šifrovanej aplikácii Threema. Autenticitu svojimi slovami potvrdil aj Haščák, ktorý priznal, že s Kočnerom komunikoval aj cez Threemu.

Haščák sa ku Gorile
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

S vysvetlením vulgárnej správy sa do veľkej miery stotožnili aj splnomocnenci poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica. Lipšic zároveň dodal, že považuje za dôležitý motív Mariana Kočnera odstaviť Kyselicu z vyšetrovania vraždy Volzovej. Mal tým sledovať ochranu spoluobžalovaného Pavla Ruska v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Po obedovej prestávke by mali pred súdom vypovedať svedkovia, ktorí pracovali v golfovom rezorte v Báči. Kočner je jeho spolumajiteľom a mali ho tam vidieť s obžalovanou Alenou Zsuzsovou. Pred senát by sa mal postaviť i muž, ktorý upravoval hlaveň zbrane použitej pri vražde Kuciaka. Rovnako svedok, ktorý spozoroval auto použité pri vražde novinára.

Haščák sa ku Gorile vyjadrovať nechce

Spolumajiteľ skupiny Penta Jaroslav Haščák sa nechce vyjadrovať k nahrávke z kauzy Gorila, ani ďalším "živým" prípadom. Povedal to novinárom po výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Odmieta však, že by ku Gorile neposkytol dôveryhodné vysvetlenia už predtým.

Trvá tiež na tom, že v súvislosti s nahrávkou Gorily ho nikto nevydieral. Vo veci údajnej nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s obžalovaným Marianom Kočnerom o kauze Gorila už podľa svojich slov vypovedal. "Nie som v stave sa teraz k tomuto vyjadrovať, práve preto, že prebieha vyšetrovanie," skonštatoval s tým, že to nie je o vyhýbaní sa odpovediam. Nahrávku z Gorily označuje Haščák ako údajnú, keďže sa podľa jeho slov nikdy nepotvrdila.

Haščák sa ku Gorile
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viaceré redakcie slovenských médií dostali vlani v októbri mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú. Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Kočnera obžalovaného v prípade Kuciakovej vraždy.

Denník N tiež získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Haščák sa ešte vtedy dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.

Viac o téme: ProcesJaroslav HaščákKauza GorilaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu