Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Náš minister sa dočkal veľkej pocty: Švédsky kráľ mu udelil kráľovské vyznamenanie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - „The Royal Order of the Polar Star.“ Taký je názov švédskeho kráľovského vyznamenania, ktoré dnes (15. januára 2020) odovzdala ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslavovi Lajčákovi švédska veľvyslankyňa Mikaela Kumlin Granitová. Vyznamenanie šéfovi slovenskej diplomacie udelil švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf.

Švédsky kráľ udeľuje toto vyznamenanie cudzincom, ktorí preukázali mimoriadne občianske zásluhy, oddanosť službe, ako aj za vedeckú, literárnu, prípadne inú užitočnú činnosť. Pri tejto príležitosti veľvyslankyňa Mikaela Kumlin Granitová, ktorá je pre Slovensko akreditovaná v susednom Rakúsku, uviedla, že Švédsko oceňuje prínos ministra Miroslava Lajčáka v jeho medzinárodnom pôsobení nielen počas nedávnej pozície úradujúceho predsedu v Organizácii bezpečnosti a spolupráce v Európe (OBSE), či v predošlej pozícii predsedu Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN), ale aj v jeho dlhodobom angažovaní sa pri presadzovaní mierového riešenia konfliktov, posilňovaní globálneho poriadku založeného na pravidlách a ako presvedčeného zástancu a ochrancu efektívneho multilateralizmu.

The Royal Order of the Polar Star (po švédsky Kungliga Nordstjärneorden) založil švédsky kráľ Fridrich I. 23 januára 1748. Pôvodne vznikol ako rád pre ocenenie civilných zásluh. V roku 1975 sa jeho účel zmenil a udeľuje sa členom kráľovskej rodiny, politikom, vysokým zahraničným predstaviteľom alebo zahraničným návštevám.

Viac o téme: Miroslav LajčákCarl XVI. Gustaf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu