Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lajčák na návšteve v Ankare: Rokoval s tureckým partnerom

 Lajčák rokoval v Ankare s tureckým partnerom. Zobraziť galériu (2)
Lajčák rokoval v Ankare s tureckým partnerom. (Zdroj: SITA/MZV)

ANKARA - Druhý deň návštevy ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka v Turecku bol v znamení rokovaní oboch šéfov diplomacií.

Ministri sa venovali širokému spektru otázok bilaterálnych vzťahov Slovenska a Turecka – od hospodárskej spolupráce, energetiky, kultúrnej výmeny, až po vzájomnú podporu kandidatúr do medzinárodných inštitúcií. Šéfovia diplomacií v tomto smere vyzdvihli spoluprácu na pôde NATO a OSN.

Širokou témou diskusie boli vzťahy Európskej únie a Turecka a z regionálnych tém to bol aktuálny vývoj vo východnom Stredomorí a na Blízkom Východe, vrátane Sýrie. "Chcem oceniť, že Turecko prichýlilo na svojom území takmer štyri milióny utečencov, prevažne zo Sýrie, čo predstavuje veľkú humanitárnu pomoc v tejto neľahkej situácii," uviedol Miroslav Lajčák.

 Lajčák rokoval v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/MZV)

Turecký minister Mevlüt Čavušoglu konštatoval napätie vo vzťahoch Turecka s EÚ a prejavil záujem o rozšírenie komunikácie v sporných otázkach, ako je situácia s vrtnými aktivitami Ankary vo východnom Stredomorí a rozhodnutie EÚ prijať sankcie voči Turecku.

Ministri sa nevyhli ani otázkam boja proti ISIL, migrácii, bezpečnostnej spolupráci, vzťahom s USA a s Ruskom, situácii v Líbyi, ako aj aktivitám Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej Slovensko predsedalo v minulom roku. Miroslav Lajčák sa poďakoval partnerovi za spoluprácu počas predsedníctva, vrátane poskytnutia expertnej pomoci, pričom ocenil profesionalitu tureckých diplomatov, ktorí zastávajú náročné pozície v krízových regiónoch OBSE.

Minister Lajčák odovzdal svojmu tureckému partnerovi symbolický šek na sumu 20-tisíc eur, ako príspevok na pomoc obetiam ničivého zemetrasenia, ktoré pred niekoľkými dňami postihlo provinciu Elazig na východe krajiny a vyjadril sústrasť v súvislosti s ďalšími katastrofami, ktoré postihli Turecko v týchto dňoch (havária lietadla v Istanbule, pád lavíny).

V popoludňajších hodinách odletel šéf slovenskej diplomacie do Antalye, ktorá je rodiskom a zároveň volebným okrskom tureckého šéfa diplomacie a kde bude večer a zajtra pokračovať program návštevy.

Viac o téme: MinisterRokovanie TureckoMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu