Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pellegrini sa oboznámi s listom primátora Košíc a potom naň bude reagovať

Jaroslav Polaček odovzdal na podateľni Úradu vlády SR premiérovi Petrovi Pellegrinimu list s opakovanou žiadosťou o odpustenie zostatku dlhu z pôžičky mestu Košice Zobraziť galériu (4)
Jaroslav Polaček odovzdal na podateľni Úradu vlády SR premiérovi Petrovi Pellegrinimu list s opakovanou žiadosťou o odpustenie zostatku dlhu z pôžičky mestu Košice (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) sa oboznámi s obsahom listu, ktorý v utorok (7. 1.) doručil na Úrad vlády SR primátor Košíc Jaroslav Polaček. Žiada v ňom odpustenie 15,2-miliónového dlhu mesta. Informovali o tom z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

"Predseda vlády SR sa s obsahom listu primátora Košíc oboznámi a následne naň bude reagovať," uviedol tlačový odbor. Polaček argumentuje tým, že vláda v novembri odpustila Bratislave podobnú návratnú finančnú výpomoc v celkovej výške desať miliónov eur. Košice si podľa Polačeka zaslúžia rovnaký prístup.

Primátor už začiatkom decembra požiadal premiéra, aby dlh mestu odpustil. "Za 30 dní sme žiadnu odpoveď nedostali, preto sme doručili opakovanú žiadosť, aby sa vláda naozaj začala zaoberať problémami Košíc," skonštatoval Polaček.

Mesto Košice za predchádzajúceho primátora Richarda Rašiho uzavrelo v júli 2014 zmluvu o návratnej finančnej výpomoci s ministerstvom financií v sume 20 miliónov eur. V rokoch 2016 - 2019 uhradilo mesto splátky v celkovej výške 4,8 milióna eur, čo je necelá štvrtina dlžnej sumy. Zvyšný zostatok má byť uhradený do roku 2025. Pôžička bola podľa Polačeka prevažne minutá na obnovu mostov a cestnej infraštruktúry.

Viac o téme: Peter PellegriniJaroslav Polaček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu