Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pellegrini sa stretol so šéfom Európskej rady: VIDEO Pri konflikte medzi USA a Iránom musíme byť jednotní

Premiér Pellegrini sa stretol so šéfom Európskej rady Zobraziť galériu (19)
Premiér Pellegrini sa stretol so šéfom Európskej rady (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini sa dnes stretol s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Rozprávali spolu o viacerých témach, ktoré sú pre riešenie kľúčových tém do budúcnosti dôležité. Obaja sa zhodli na tom, že partnerstvo s USA je dôležité na úrovni NATO rozvíjať. Pellegrini dodal, že pri konflikte medzi USA a Iránom musia konať jednotne.

Premiér na stretnutí so šéfom Európskej rady hovoril o viacerých témach, medzi ktoré patrí viacročný finančný rámec, európsky záväzok ku klimatickej neutralite do roku 2050, migrácia či rozširovanie Európskej únie. Obaja však čelili aj otázkam k eskalujúcemu napätiu na Blízkom východe. Michel ocenil vzťah nielen so Slovenskom, ale aj s premiérom. 

Premiér Pellegrini sa stretol
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Jediným miestom pre budúcnosť je priestor EÚ

Slovensko je spoľahlivý partner EÚ a uvedomuje si, že jeho jediným možným miestom pre budúci život je priestor EÚ a členstvo v NATO, uviedol premiér. Taktiež všetkých spojencov a partnerov uistil, že SR nemieni svoju jasnú politickú pozíciu do budúcna meniť. „Naďalej zostaneme predvídateľným a konštruktívnym partnerom, preto jediná cesta, ako malý štát Slovensko môže dosahovať výsledky a prispievať k vážnym rozhodnutiam, je, ak bude súčasťou veľkých medzinárodných elitných a významných spoločenstiev,“ uviedol Pellegrini.

Premiér Peter Pellegrini sa stretol so šéfom Európskej rady Charlesom Michelom

Je dôležité, aby sa pri konflikte USA vs. Irán konalo jednotne

Michel si myslí, že EÚ musí zohrávať silnú a pozitívnu rolu v aktuálnej situácii v Iraku a regiónoch Blízkeho východu, aby sa svet vyhol ďalšiemu napätiu v budúcnosti. „Potrebujeme udržiavať vzťah s Blízkym východom a zároveň zachovať bezpečnosť a stabilitu,“ povedal. EÚ musí byť jednotná v rámci členských štátov, myslí si tiež Michel. Dodal, že EÚ musí pokračovať v dialógu so zúčastnenými krajinami, musí využiť všetky diplomatické prostriedky na zníženie eskalácie napätia a pokračovať v rokovaniach.

Pellegrini sa stretol so
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Taktiež je podľa neho dôležité rozvíjať partnerstvo s USA na úrovni Severoatlantickej aliancie. Premiér poznamenal, že je dôležité, aby sa pri tomto konflikte konalo jednotne. Nebolo by podľa neho správne, ak by sa podliehalo hystérii a prijímali sa jednostranné rozhodnutia. „Chcem potvrdiť, že všetky aktivity, ktoré sa týkali a týkajú Slovenska, boli rozhodnutia, ktoré sa prijímali na úrovni spojencov a spoločného velenia,“ poznamenal Pellegrini.

Premiér Pellegrini sa stretol
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko bude konštruktívne

Premiér na úvod privítal novozvoleného predsedu Európskej rady. „Toto gesto považuje aj za gesto prejavenia ochoty nielen novozvoleného predsedu, ale aj Európskej únie, načúvať slovenskému názoru na kľúčové európske témy,“ povedal. Najdôležitejšou témou stretnutie je rozpočet EÚ na najbližších sedem rokov, bez ktorých sa v otázkach bezpečnostnej situácie, klimatickej zmeny, migrácie či znižovania regionálnych rozdielov nepohnú.

Pellegrini sa stretol so
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko má podľa premiéra záujem na ambicióznom rozpočte. „Uistil som predsedu Európskej rady, že Slovensko bude v rokovaniach veľmi konštruktívne. Chápem nevyhnutnosť istých ústupkov ako cenu za nájdenie prijateľnej dohody a kompromisu pre všetky členské štáty," vyhlásil premiér. 

Rozpočet by mal byť spravodlivý

Podľa Pellegriniho by mal byť európsky rozpočet spravodlivý, do ktorého budú všetci prispievať na základe svojej ekonomickej sily bez zbytočných úľav, aby bol čo najflexibilnejší pre Slovensko a využili sa zdroje na financovanie priorít. „Vkladám veľkú nádej do pána predsedu Európskej rady, ktorý bol poverený neľahkou úlohou nájsť kompromis medzi členskými štátmi,“ doplnil.

Pellegrini sa stretol so
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda Európskej rady Charles Michel priblížil, že berie „do úvahy rôzne pohľady a vízie a chce poznať výzvy, akým môže Slovensko čeliť aj v budúcnosti“. „Len spoločne na európskej úrovni sa môžeme vyrovnať s mnohými náročnými úlohami. Dôležité je nájsť dohodu o európskom rozpočte. Nie je len technickou, ale aj politickou diskusiou. Musíme nájsť dobrý kompromis. Budeme pokračovať v týchto diskusiách,“ doplnil Michel.

Pellegrini sa stretol so
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Musíme vyriešiť straty po brexite

Podľa neho treba brať do úvahy aj regionálne rozdiely, ktoré sú citlivou témou. „Preto je dôležité, aby ich bral do úvahy aj európsky rozpočet. Musíme vyriešiť otázku výpadku prostriedkov spôsobených brexitom,“ naznačil Michel. Tiež dodal, že pri rokovaniach o viacročnom finančnom rámci je potrebné nájsť rovnováhu, aby sa mohla financovať oblasť poľnohospodárstva, ako aj nové výzvy, ktorým budú štáty čeliť, akými sú klimatické zmeny či migrácia.

Pellegrini sa stretol so
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Premiér sa s predsedom Európskej rady rozprával aj o klimatickej neutralite do roku 2050. Michel podotkol, že Slovensko zohráva v tejto téme konštruktívnu úlohu na európskej úrovni. Slovensko podľa neho vyslalo jasný signál, že sa chce pripojiť ku klimatickej neutralite a zazdieľalo svoj cieľ s ostatnými členskými krajinami. „Bude si to vyžadovať naozaj veľké náklady, prispôsobenie priemyslu a technológii týmto podmienkam a v mnohých regiónoch aj významnú ekonomickú transformáciu,“ hovorí Pellegrini.

Viac o téme: Peter PellegriniCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu