Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Politická aréna nie je miestom pre pôsobenie cirkevných predstaviteľov, tvrdia biskupi

Rímskokatolícky kňaz a hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.
Rímskokatolícky kňaz a hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. (Zdroj: FB/TV Lux)

BRATISLAVA - Politická aréna nie je miestom pre pôsobenie cirkevných predstaviteľov. Vyhlásil to hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara. Kresťania však podľa neho majú slobodu pri vstupovaní do politického zápasu a presadzovaní hodnôt a princípov svojej viery vo verejnom živote. Viaceré politické strany totiž v rámci svojej volebnej kampane cielia práve na kresťanských voličov.

„Náboženské vyznanie má presah aj do verejného života, nemožno ho uzatvárať len do súkromnej sféry, či za brány chrámov, ako sa o to v minulosti pokúšali napríklad komunisti. Politický boj však nie je miestom pôsobenia cirkevných predstaviteľov, klerikov,“ uviedol Kramara. KBS sa preto podľa jeho slov snaží nevyjadrovať ku stranám a osobám, ktoré treba či netreba voliť, ale zdôrazňuje hodnoty vlastné evanjeliu a ich viere.

„Zároveň prosíme ľudí, aby sa na základe toho rozhodovali. Kňaz je povolaný byť otcom všetkých veriacich, bez ohľadu na to, ktorú stranu volia, hoci z ich rozhodnutia nemusí byť vôbec nadšený. Je však lepšie, ak je v politických otázkach zdržanlivý, aby neprispieval k rozdeleniu veriacich,“ myslí si hovorca KBS.

Strany založené na kresťanskom princípe

Mnohé politické strany sa odvolávajú na to, že sú založené na kresťanskom princípe. Jednou z takýchto strán je aj Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu. Na otázku agentúry SITA, či je možné zaradiť ĽSNS medzi klasické kresťanské strany, odpovedal, že nie každý, kto o sebe tvrdi, ze vychádza z kresťanských princípov, podľa nich skutočne aj zmýšľa a v ich duchu sa správa. „V zmysle toho, čo som napísal, mi neprináleží robiť kádrovanie strán,“ dodal Kramara.

Voči ĽSNS a jej predsedovi Marianovi Kotlebovi viackrát ostro vystúpil aj predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Napríklad v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 z 8. decembra označil ĽSNS za „partiu úchylákov, ktorí ani nevedia pracovať na počítači“. Hovorca KBS v reakcii na to uviedol, že ani pre vyslovenie nekompromisnej kritiky nie je nevyhnutné používať hanlivé výrazy.

Marián Kuffa

Známy je aj prípad kňaza Mariána Kuffu, ktorý v minulosti podporoval zákon o sprísnení interrupcií z dielne opozičnej strany ĽSNS. Zúčastnil sa na proteste pred Národnou radou SR v čase, keď sa malo o zákone hlasovať. Jasne sa vymedzuje aj voči liberalizmu. Podľa KBS je úlohou kňaza byť otcom všetkých veriacich, nie vodcom tých, ktorí sa hlásia k určitej strane. Kuffa však na internetovej stránke Inštitútu Krista Veľkňaza, ktorý vedie, zverejnil, že nie je politicky angažovaný, nezaložil žiadnu politickú stranu, nie je lídrom ani členom žiadnej politickej strany.

V novembri podpísala strana KDŽP - Aliancia za Slovensko, ktorej členom predsedníctva je aj brat Mariána Kuffu, memorandum o spolupráci s ĽSNS. Politológ Grigorij Mesežnikov to označil za prekvapujúce, keďže podľa jeho slov kresťanskodemokratická strana nikdy nevstupovala do koalície s fašistami. Ešte predtým oznámila KDŽP - Aliancia za Slovensko podpis memoranda o spolupráci aj so Slovenskou národnou stranou, z ktorého však, pravdepodobne, zišlo.

Viac o téme: Parlamentné voľbyMarián KotlebaĽSNSKonferencia biskupov SlovenskaKresťanský voliči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu