Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V školstve sa za rok nič pozitívne nezmenilo: Gröhling a Remišová svorne kritizujú rezort

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - V školstve na Slovensku sa v roku 2019 nič pozitívne nezmenilo, zároveň sa v uplynulom roku školstvo ani nikde neposunulo. Pri hodnotení rezortu školstva v roku 2019 sa na tom zhodli členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Branislav Gröhling (SaS) a Veronika Remišová (nezaradená).

"Ministerka školstva Martina Lubyová (SNS) držala líniu ministrov školstva za SNS a podaril sa jej stimulový škandál za 30 miliónov eur, v ktorom obrovské sumy na výskum dostali firmy sídliace v bytovke, bez skúsenosti s výskumom či s nulovým obratom," povedal poslanec NR SR. Poznamenal, že po skončení funkcie ministerky Lubyovej "si po nej budeme možno pamätať iba obedy zadarmo, ale ani tie nezaviedol jej rezort." Poukázal, že čiastočne bolo cítiť zvyšovanie platov. Lubyová nevyriešila podľa neho financovanie škôl. "Rodičia aj naďalej doplácajú za učebnice, neotvoril sa trh s učebnicami, stále máme nedostatok asistentov učiteľa," povedal Gröhling. Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) "stále neprešli transformáciou a neposunuli sme sa ani v kvalite vysokých škôl a mladí ľudia stále utekajú do zahraničia.

Poslankyňa NR SR poznamenala, že vzdelávanie pre túto vládnu koalíciu nie je prioritou. "Musím konštatovať, že ani v tomto roku ministerka Lubyová nedokázala navrhnúť zásadné opatrenia na zlepšenie školstva. Pozitívne však vnímam to, že o vzdelávanie a príčiny zaostávania našich žiakov v medzinárodných testovaniach sa začala zaujímať aj široká verejnosť," povedala Remišová s tým, že nedostatok kreativity a ochoty niečo zlepšovať na strane ministerstva kompenzujú rôzne súkromné alebo komunálne iniciatívy a partnerstvá na ozdravenie školstva, napríklad na úrovni samosprávnych krajov. Zároveň skonštatovala, že už vo februári musela iniciovať mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministerky Lubyovej, dôvodom boli štátne dotácie na vedu a výskum.

Viac o téme: ŠkolstvoRezortSaSVeronika RemišováBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu