Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rada úradu sa sťažuje na nedostatok členov: Obrátila sa aj na Pellegriniho

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Členovia rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa sťažujú na nedostatok členov. Listom sa obrátili nielen na predsedu úradu Miroslava Hliváka, ale aj na premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Podľa členov rady hrozí, že odvolací orgán nebude fungovať, pretože v prípade odchodu podpredsedu úradu Juraja Bugalu, bude mať rada iba päť členov a nebude môcť prijímať rozhodnutia. Agentúru SITA o tom informovala Nina Komornikova z ÚVO.

„Za súčasného stavu je dlhodobo neobsadená tretina miest členov rady. V prípade, ak dôjde k odvolaniu podpredsedu ÚVO, bude počet členov rady päť, čo spôsobí, že v prípadoch, v ktorých bude vylúčený čo i len jeden člen, rada nebude schopná prijať rozhodnutie,“ uvádzajú členovia rady úradu.

Odchod Bugalu žiadal sám Hlivák, pretože sa angažoval v prípade firiem Ivana Kmotríka, ktoré dostali niekoľko tisícové pokuty, z dôvodu porušenia zákona pri zapísaní sa do registra partnerov verejného sektora. Legislatíva je známa aj ako protischránkový zákon. Pokutu dostala aj Bugalova advokátska kancelária.

Od Pellegriniho očakávajú členovia rady pomoc pri voľbe do funkcie podpredsedu úradu, ktorá je neobsadená od roku 2018. Podľa zákona má tvoriť radu deväť ľudí, pričom dvaja z nich sú podpredsedovia úradu s päťročným funkčným obdobím. V rade je momentálne od roku 2018 iba šesť členov.

Viac o téme: NedostatokČlenoviaÚVOPeter PellegriniRada úradu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu