Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najbizarnejší kandidáti! Neonacistický spevák, cestovateľ na Lade aj autorka erotických poviedok

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Kandidátky strán sú oficiálne odovzdané a dnes komisia pridelí stranám aj čísla. Na kandidátkach sa okrem stálic jednotlivých strán objavili aj nováčikovia, ktorí nie sú tak celkom politici. Stav krajiny ich znepokojuje, a preto sa rozhodli kandidovať. Nájdete medzi nimi autorku erotických románov, cestovateľa na Lade i kontroverzného speváka a hovorcu ĽSNS.

Začiatkom týždňa predstavil svoju kandidátku aj líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Napriek tomu, že mu zo strany odišlo niekoľko ľudí, nebál sa, že by kandidátku nezostavil. Aj u neho sa objavilo niekoľko neznámych mien. Líderkou kandidátky je učiteľka Mária Šofranko. Okrem nej je na kandidátke aj herec a podnikateľ Jozef Pročko či tanečník Erik Ňarjaš. Aj ostatné strany majú medzi kandidátmi netradičné i kontroverzné mená.


OĽaNO prichádza s "celebritnou" kandidátkou: Po Matovičovom boku sa objavil aj Pročko či tenista


Hovorca a spevák z ĽSNS

Ľudová strana Naše Slovensko má na kandidátke aj svojho novozvoleného hovorcu. Po poslednom sneme sa ním stal spevák Ondrej Ďurica. V minulosti kandidoval za Kotlebovu stranu aj do Európskeho parlamentu. ĽSNS je známa mnohými kontroverznými ľuďmi, výnimkou nie je aj nový hovorca, ktorý bol v minulosti frontmanom neonacistickej kapely Biely odpor. Texty tejto kapely zaváňali rasizmom, xenofóbiou i homofóbiou a nechýbali ani odkazy na neonacistické symboly.

Najbizarnejší kandidáti! Neonacistický spevák,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Ďurica)

Ďuricove koncerty v minulosti navštívil aj Marian Kotleba, ktorý na pódiu podľa Nového času vyhlásil, že chce slovenské, kresťanské a biele Slovensko. Napriek tomu, že je hovorcom strany, stále pôsobí ako spevák. „Áno, ja som stále všetko,“ povedal pre portál Aktuality.sk s tým, že zmenu repertoára neplánuje. V miunlosti pôsobil ako vojak, v marci tohto roku sa s vojenskou službou rozlúčil a ostáva rotmajster v zálohe. 

Najbizarnejší kandidáti! Neonacistický spevák,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Ďurica)

Aktivista zo Za ľudí

Prednedávnom predstavil svoju kandidátku Andrej Kiska. Na poslednom mieste sa u neho objavil aktivista a bloger Ján Benčík, ktorý je známy  najmä monitorovaním a odkrývaním extrémistov, neonacistov a konšpirátorov. Kiska mu ešte ako prezident vyjadril uznanie za jeho činnosť. V minulosti získal niekoľko ocenení vrátane Bielej vrany. Po Nežnej revolúcii bol spoluzakladateľom VPN v Ružomberku.

Najbizarnejší kandidáti! Neonacistický spevák,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na Kiskovej kandidátke sa objaví na poslednom mieste. Strane Za ľudí sa ponúkol sám, opäť išlo o symbolický akt. Aj Milan Mazurek má totiž na kandidátke ĽSNS číslo 150. „Bral som to tak trochu ako výzvu,“ povedal pri predstavovaní kandidátky.  

Paralympionik i cestovateľ na Lade

Aj na kandidátke koalície PS/SPOLU sa nájdu netradiční „nepolitici“. Jedným z nich je paralympionik Jakub Krako, ktorému ešte v detstve lekári zistili dedičnú chorobu distrofiu sietnice očí. Zrak sa mu zhoršoval a v súčasnosti vidí iba malú časť zorného poľa. Venuje sa alpského lyžovaniu a stal sa prvým Slovákom, ktorý doniesol z paralympiády najcennejší kov na Slovensko. Celkovo má päť zlatých medailí a štyri strieborné.

Jakub Krako (vľavo)
Zobraziť galériu (9)
Jakub Krako (vľavo)  (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Matej Fabšík sa takisto dostal na kandidátku koalície. V politike síce nie je žiadny nováčik, no na Lade precestoval kus sveta. Od detstva žije na Kysuciach, pracuje v oblasti energetiky a ako poslanec mestského zastupiteľstva. V roku 2018 kandidoval ako nezávislý kandidát na primátora Kysuckého Nového Mesta. Vo voľnom čase však pracuje občas ako horský nosič alebo cestovateľ. V rámci projektu Lada Svetom som precestoval niekoľko krajín a miest.

Matej Fabšík
Zobraziť galériu (9)
Matej Fabšík  (Zdroj: zilinskazupa.sk)

Písala erotické romány, kvôli SaS odhalila identitu

Líder SaS Richard Sulík po turbulenciách v strane predstavil svoju novú kandidátku. Odídencov nahradili nové mená. Okrem youtubera Ladislava Mika alias Zlého Zaja je na kandidátke aj tajomná spisovateľka Linda Chopin alias Gabriela Fedičová. Je autorkou pikantných a erotických románov. Vo svojej tvorbe sa pýši titulmi Všetci si zaslúžime ranný sex a palacinky, Keď vášeň zhadzuje masku či Bodkou nekončím. Dlho vystupovala pod pseudonymom, no túžba po spravodlivej krajine ju presvedčila, aby odhalila svoju identitu. Kandidovať za stranu SaS považuje za šancu, ktorá prichádza raz za život.

Najbizarnejší kandidáti! Neonacistický spevák,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Gabriela Fedičová)

„Poznám aj takých, ktorí čakajú celý život a neprídu žiadne ponuky, aj napriek tomu, že veľmi chcú. Ja som sa rozhodla... 141 je moje číslo na kandidátke SaS,“ napísala na sociálnej sieti s tým, že sa rozhodovala dlhší čas a predchádzali tomu mnohé diskusie. „Profesií mám niekoľko. To viete. Vzhľadom k tomu, čo sa udialo v minulosti, som sa rozhodla, že obetujem moje autorské meno, keďže už nie je tajomstvom, a dávam ho k svojmu na kandidátku SaS tiež,“ uviedla. „Ponúkli mi možnosť a vzala som ju, pretože som presvedčená o tom, že len ak má región zastúpenie v parlamente, môže fungovať najlepšie ako sa dá,“ píše ďalej.

Najbizarnejší kandidáti! Neonacistický spevák,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Gabriela Fedičová)

Potravinový kritik

Aj Sme rodina má na svojej kandidátke nezvyčajné meno. Je ním potravinový kritik Patrick Linhart, ktorý sa dlhé roky venuje testovaniu potravín. Je to bývalý manažér maloobchodných sietí, ktorý sa snaží poukázať na rozdiel medzi kvalitou a predraženými imitáciami, súčasťou čoho sú aj testy kvality rôznych druhov potravín. Zdravé potraviny sú jedným z bodov hnutia Sme rodina. Chystajú sa zaviesť tzv. Potravinový semafor, ktorý by mal odlíšiť poctivých pestovateľov od falšovateľov. 

Patrick Linhart (vľavo)
Zobraziť galériu (9)
Patrick Linhart (vľavo)  (Zdroj: Facebook/Sme rodina)

Viac o téme: Za ľudíPS/SPOLUOndrej ĎuricaKandidátna listina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu