Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká pocta pre prezidentku Čaputovú: Patrí medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe

Prezidentka Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Spravodajský server Politico zaradil v pondelok prezidentku SR Zuzanu Čaputovú medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe.

Rebríček vedie francúzsky prezident Emmanuel Macron, sú v ňom nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin, britský premiér Boris Johnson, ale aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová či Nemka Carola Racketeová, kapitánka lode zachraňujúcej migrantov.

Podľa servera Politico ponúka Čaputová pre progresívcov v strednej a východnej Európe nádej, že možná je aj iná budúcnosť. Server ju označuje za eurofilku a liberálku v regióne sužovanom plazivým autoritárstvom a protikorupčnú bojovníčku v krajine otrávenej správami o špinavostiach.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Aj keď je prezidentská funkcia na Slovensku zväčša ceremoniálna, Čaputovej sa ju už podarilo využiť ako platformu na zmenu politického diskurzu na témy ako je korupcia, životné prostredie a práva LGBTQ komunity, všíma si server Politico, ktorý každoročne zostavuje rebríček osôb utvárajúcich európsku politiku.

Viac o téme: SlovenskoZuzana ČaputováPoliticoNajvplyvnejší ľudia v Európe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu