Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time: Reakcia švédskej aktivistky

Greta Thunbergová Zobraziť galériu (3)
Greta Thunbergová (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

NEW YORK - Osobnosťou roka amerického časopisu Time sa stala švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Decembrové dvojčíslo časopisu Time pri tejto príležitosti vyjde s obálkou, na ktorej bude figurovať fotografia 16-ročnej Thunbergovej zhotovená 4. decembra na brehu v portugalskej metropole Lisabon s podtitulom "Moc mladých".

Greta Thunbergová sa stala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Time via AP)

"Klimatickej aktivistke Grete Thunbergovej sa podarilo pretransformovať nejasné obavy o našu planétu na celosvetové hnutie vyzývajúce na globálnu zmenu," zdôvodnil v stredu časopis Time výber osobnosti roka 2019.

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v stredu uviedla, že je "trochu prekvapená" z toho, že sa stala Osobnosťou roka amerického časopisu Time.

Pri odchode z klimatického summitu OSN v Madride povedala agentúre AP, že chce venovať toto ocenenie všetkým mladým aktivistom. Teraz sa plánuje vrátiť do Švédska, aby si oddýchla počas sviatkov. "Ak si občas nedoprajete prestávku, nebudete schopní pokračovať," povedala Thunbergová a vyjadrila nádej, že nakoniec sa presadí posolstvo šírenú ňou a ďalšími aktivistami - že vlády musia radikálne zvýšiť svoje úsilie v boji proti klimatickej zmene.

Politici boj proti klimatickej kríze len predstierajú

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v stredu na klimatickej konferencii v španielskom Madride vyhlásila, že svetoví politici a šéfovia veľkých firiem iba predstierajú, že bojujú proti klimatickým zmenám. Vyzvala politikov, aby sa prestali stále usilovať o výnimky rôzneho druhu a o hľadanie tých najrôznejších spôsobov, ako sa vyhnúť transformácii svojich ekonomík na bezuhlíkové. Na konferencii vystúpila v deň, keď ju prestížny americký magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2019.

"Naozajstné nebezpečenstvo spočíva v tom, keď politici a šéfovia firiem predstierajú, že sa niečo (v boji proti klimatickej kríze) deje, ale pritom v skutočnosti sa nedeje takmer nič, ak nerátame vzletné reči a šikovné PR," vyhlásila v stredu Greta.

Greta Thunberg
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

"Toto stretnutie by malo byť o hľadaní holistických (zahŕňajúcich všetky súčasti a problémy planéty) riešení. Ale namiesto toho to vyzerá, že sa zmenilo na akúsi príležitosť pre jednotlivé krajiny, aby si vyrokovali výnimky a aby nemuseli prijímať náročnejšie kroky," dodala švédska ekologická aktivistka.

Greta Thunbergová sa stala známou po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".

Viac o téme: Osobnosť rokaGreta ThunbergováČasopis Time
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu