Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Koniec koaličnej lásky! Drsná hádka v parlamente medzi Bugárom a Dankom: Slová o zrade

Andrej Danko a Béla Bugár Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko a Béla Bugár (Zdroj: Topky/Maarty, SITA/Peter Rusko)

BRATISLAVA - Predseda koaličnej strany SNS Andrej Danko sa od utorka nebude zúčastňovať na žiadnej Koaličnej rade. Danko to vyhlásil po tom, ako národniarom neprešli v pléne ich dve novely zákonov, a to o verejnom obstarávaní a návrhu o zriadení ministerstva cestovného ruchu a športu. Pri oboch novelách sa zdržali poslanci koaličného Mosta-Híd, čo Danko označil "za vrazenie dýky do chrbta".

Danko vyčíslil, že na Slovensku rastie počet prenocovaní a cestovný ruch v auguste trhal rekordy. Toto číslo bolo podľa predsedu SNS dosiahnuté vďaka rekreačným poukazom, ktoré kritizoval aj minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Minister nepohol ani prstom

"Minister dopravy je zodpovedný aj za cestovný ruch a mal by si uvedomiť, že výsledky, ktoré dosahujeme v cestovnom ruchu, dosahujeme aj vďaka rekreačným poukazom. Minister, okrem toho, že nie je schopný stavať diaľnice, žiaľ nepohol ani prstom pre cestovný ruch a ani teraz nevyjadril podporu ministerstvu pre cestovný ruch a šport," vyhlásil Danko s tým, že má informácie o tom, že Most-Híd neplánuje podporiť ani rozšírenie rekreačných poukazov na všetkých zamestnávateľov.

VIDEO Koniec koaličnej lásky!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Danko sa preto rozhodol, že sa nebude zúčastňovať na Koaličných radách, zastupovať ho bude Tibor Bernaťák. "Zažil som jedno z najväčších politických sklamaní vo vzťahu k pánovi Bugárovi. Zažil som bezcharakternosť Bélu Bugára. Bolo to prvýkrát a dnes to dosiahlo vrchol taký, že sa nebudem zúčastňovať na žiadnej Koaličnej rade," vyhlásil Danko.

Politický vrchol

Most-Híd by si podľa neho mal uvedomiť, že nič nerobí pre cestovný ruch a neustále len spochybňuje návrhy, ktoré pomáhajú cestovnému ruchu. "Pre mňa to dnes dosiahlo politický vrchol," podotkol Danko. Tiež uviedol, že mlčí o veľa veciach, ktoré sú v rámci koalície. "Ale to, čo sa dnes stalo, je pre mňa politicky neúnosné," vyhlásil Danko.

VIDEO Koniec koaličnej lásky!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Koaličná strana SNS tiež nebude podporovať žiadne zákony z dielne Mosta-Híd. "Prekročili hranicu," tvrdí Danko. Podľa neho strana nepodporila zákony, ktoré by pomohli ľuďom. "Nevidím dôvod podporovať zákony Mosta-Híd, keď si uprednostňuje svoje záujmy v prospech národnostnej menšiny namiesto toho, aby sa pomáhalo tejto republike. Cítim to ako pomstu za zákony, ktoré boli zastavené. Ak si Béla Bugár myslí, že týmto mu narastú percentá, tak sa veľmi mýli. SNS, čo sa týka rozpočtu, vedie zodpovednú diskusiu. My rozpočet podporíme, je tam množstvo otáznikov, ktoré treba doriešiť, ale čo sa týka Mosta-Híd, chcem ho vyzvať, aby nepýtal podporu pre svoje zákony, keď takto podrazil SNS," dodal Danko.

Bugár sa obhajuje

Most-Híd avizoval, že nepodporí niektoré návrhy zákonov SNS. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár tak reagoval na utorkové vyjadrenia predsedu Národnej rady (NR) SR a SNS Andreja Danka po tom, ako v parlamente neprešli dve novely zákonov z dielne národniarov. Bugár zároveň uviedol, že za celú svoju kariéru nevidel, aby poslanec, navyše pár mesiacov pred voľbami, dal návrh na zriadenie ministerstva.

"Avizovali sme tri zákony, ktoré náš klub nemôže podporiť, tak sa aj stalo," skonštatoval Bugár. Most-Híd nepodporil návrh SNS na vznik Ministerstva cestovného ruchu a športu SR ani novelu zákona o verejnom obstarávaní. Strana podľa Bugára avizovala rovnako nepodporenie návrhu zákona, ktorým sa má rozšíriť povinnosť poskytnúť rekreačný poukaz aj pre zamestnávateľov, ktorí majú menej ako 49 zamestnancov.

VIDEO Koniec koaličnej lásky!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Danko aj predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák podľa Bugára vedeli, že tieto zákony nepodporia. Ľutuje, že sa Danko po neschválení dvoch zákonov vyjadril takým emotívnym spôsobom na jeho adresu. "Ja za tých 30 rokov som zažil aj oveľa nepríjemnejšie, dá sa povedať, situácie v rôznych koalíciách a vždy sme to vedeli vyriešiť s chladnou hlavou. Dúfam, že aj jeho hlava vychladne," reagoval v súvislosti s Dankovými vyjadreniami. Podľa Bugára by sa druhý najvyšší ústavný činiteľ nemal prejavovať takýmto emotívnym spôsobom.

Podotkol, že Koaličná rada nebola už dávno. Poznamenal, že za dva mesiace je potrebné prijať všetko, čo je z hľadiska rozpočtovej zodpovednosti dôležité. "O to sa budeme snažiť. Nič nebudeme podporovať, čo zvyšuje, povedzme, výdavky štátu, a pre nás je dôležitý fakticky už len rozpočet," dodal Bugár.

Tomáš: Občas sa zaiskrí, dôležité je, že koalícia pokračuje ďalej

Podstatné je, že koalícia pokračuje ďalej a budú aj Koaličné rady. Povedal to poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš (Smer-SD) v reakcii na vyjadrenie predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka. Ten po neschválení dvoch návrhov SNS v pléne povedal, že nebude chodiť na Koaličné rady. Strana Smer-SD však aj podľa slov jej hovorcu Jána Mažgúta verí, že situácia medzi dvoma koaličnými partnermi sa vyrieši.

VIDEO Koniec koaličnej lásky!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Občas sa zaiskrí, dôležité je, že koalícia pokračuje ďalej," skonštatoval Tomáš s tým, že Smer-SD návrhy v pléne podporil. Tomáš verí, že činnosť koalície neovplyvní to, že bude namiesto Danka na Koaličné rady chodiť predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, čo by mohlo viesť k dvojstupňovému schvaľovaniu. "Pevne verím, že nie. Aj postoj pána Danka ukazuje, že koalícia pokračuje ďalej, pretože Koaličné rady môžu zasadať. Dúfam, že sa to celé vysvetlí," skonštatoval.

To, že by sa nemuseli podporovať návrhy Mosta-Híd, ako Danko avizoval, komentovať zatiaľ nechcel. Zdôraznil, že nechce predbiehať situáciu. "Možno horúce hlavy vychladnú a bude to všetko v poriadku," dodal. Na slová predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, že Koaličná rada sa už dlho nekonala, reagoval tým, že takéto informácie nezachytil.

Stranu Smer-SD vzniknutá situácia mrzí. "Vládna koalícia je tvorená tromi rôznorodými stranami. Mrzí nás vzniknutá situácia a aj napriek tomu, že to pán Danko berie osobne, veríme, že sa daná situácia medzi dvoma koaličnými partnermi vyrieši," skonštatoval.

Viac o téme: SNSBéla BugárAndrej DankoMost-HídKoaličná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu