Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Danko o správach NKÚ: Nemali by zapadať prachom bez reálneho využitia v legislatíve

Andrej Danko Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - V správach Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR sú často zistenia, ktoré by nemali len tak zapadnúť prachom bez toho, aby sa neprerokovali na pôde parlamentu a nevyužili pri príprave legislatívy. Predseda Národnej Rady SR Andrej Danko (SNS) to uviedol pred utorňajším rokovaním na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, v rámci ktorého sa chce oboznámiť s fungovaním parlamentného kontrolného výboru, pracujúceho s podnetmi Najvyššieho kontrolného úradu ČR.

Danko avizoval, že podobný výbor, prípadne zvýšenú súčinnosť medzi zákonodarným zborom a najvyššou národnou kontrolnou inštitúciou, by chcel implementovať aj do praxe slovenského parlamentu. "Často sú v nálezoch veci, ktoré pomôžu pri správe štátneho majetku, preto kto iný, ak nie národná rada, má mať takýto výbor," uviedol.

Práve českým modelom, ktorý funguje od roku 2006, sa chce inšpirovať. "Preto sa v Prahe aj s predsedom slovenského NKÚ Karolom Mitríkom stretávame so zástupcami Poslaneckej snemovne a príslušného výboru, aby sme si vypočuli a nechali odprezentovať skúsenosti a konkrétne výsledky, ktoré by sme vedeli preniesť aj do našej legislatívy," zdôraznil.

Dôležitá diskusia

Šéf slovenského parlamentu je presvedčený, že práve takýto výbor je veľmi potrebný aj na to, aby sa otvorila diskusia o možnom vzniku iných parlamentných výborov. "Je tu dopyt, aby vznikli napríklad vyšetrovacie výbory," poznamenal v tejto súvislosti.

Danko o správach NKÚ:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Uviedol, že si vie predstaviť aj to, aby väčšiu pozornosť zisteniam NKÚ garantovala povinnosť predkladať a rokovať o správach NKÚ v príslušných parlamentných výboroch. "Ak bude aj januárová schôdza, predložím návrh na zriadenie výboru komplexne so zmenou rokovacieho poriadku, pokiaľ už nebude, zostaneme pri povinnosti prerokovať zistenia a prijať uznesenia," avizoval.

Predseda NKÚ SR Mitrík je vo všeobecnosti presvedčený, že ak zistenia najvyššej kontrolnej inštitúcie budú výraznejšou agendou pre poslancov v parlamente, prispeje to k efektívnejšiemu prijímaniu zákonov i riadenia štátu. "Kontrola je neodmysliteľnou súčasťou riadenia štátu a práve parlament má najvyššiu kontrolnú právomoc," upozornil predseda NKÚ.

Očakáva výraznejšiu aktivitu poslancov

Očakáva tiež výraznejšiu aktivitu poslancov pri zadávaní podnetov a tém, ktorým by sa mali kontrolóri venovať. "V súčasnosti mám niekedy pocit, že pri zisteniach a prezentáciách ako keby sa mal NKÚ vyviňovať, prečo to zistil. Malo by to však byť tak, že parlament sa bude zaujímať u zodpovedných, prečo tak konali a aké kroky navrhujú, aby prišlo k náprave," dodal.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Delegácia vedená predsedom Národnej rady SR priletela do Prahy už v pondelok (28. 10.) večer. Danko sa zúčastnil na ceremónii odovzdávania štátnych vyznamenaní prezidentom ČR Milošom Zemanom.

Slovensko potrebuje zvýšiť súčinnosť Národnej rady s NKÚ

Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a najmä ich vyhodnocovanie musia byť v parlamente výraznejšie, musia mať väčší efekt pri tvorbe legislatívy i kontroly opatrení na zlepšenie neželaných stavov. Po utorňajšom stretnutí so zástupcami Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a tamojšieho kontrolného výboru, ktorý sa zaoberá podnetmi českého NKÚ, to uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Poukázal na to, že Slovensko i Česko sa môžu v oblasti kontroly a vyhodnocovania kontrol navzájom inšpirovať. "Zatiaľ čo má slovenský kontrolný úrad širšiu právomoc, česká Poslanecká snemovňa je ďalej v tom, ako vyhodnocuje výstupy z týchto kontrol," uviedol Danko, ktorý obzvlášť ocenil fungovanie českého kontrolného výboru a proces, ktorým prerokúvava zistenia NKÚ.

Danko o správach NKÚ:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Práve český model je inšpiráciou i pre Slovensko. "Odchádzam s tým, že Slovensko potrebuje či už zmenu zákona o NKÚ a povinné prerokovávanie zistení NKÚ i s prijímaním uznesení, alebo zriadenie samostatného výboru, ktorý sa bude vážne zaoberať zisteniami kontrolórov i s dotknutými kontrolovanými subjektmi," zdôraznil Danko. Verí, že v parlamente nebude mať problém nájsť pre túto myšlienku podporu.

Predseda slovenského NKÚ Karol Mitrík verí, že zvýšením agendy NKÚ v činnosti zákonodarného zboru sa zefektívni riadenie štátu. "Zákonodarcovia dostanú reálne podklady, ako fungujú verejné politiky, čo bude mať prínos pri ich vyhodnocovaní a smerovaní do budúcnosti," povedal. Verí však aj v pozitívny efekt pre NKÚ a zvýšenie kvality kontrolnej činnosti. "Oboje vytvorí synergiu, pri ktorej kvalifikovane dávame odpoveď, či sú prostriedky vynakladané efektívne a hospodárne. A v tomto prípade už nejde iba o hodnotu za peniaze, ale aj o hodnotu pre občana," zdôraznil Mitrík.

Viac o téme: Návšteva SlovenskoSNSPrahaAndrej DankoNárodný kontrolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu