Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Národniari začali s kampaňou: V hlavných úlohách moravské ornamenty, SNS tvrdí, že sú staroslovanské

SNS tvrdí, že vzor na bilbordoch má staroslovanský pôvod. Zobraziť galériu (6)
SNS tvrdí, že vzor na bilbordoch má staroslovanský pôvod. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA - Pred nadchádzajúcimi voľbami národniari použili na svojich bilbordoch a sloganoch s heslom "Za rodinu - za národ" upravený moravský ornament. Upozornili na to slovenskí odborníci aj médiá. Slovenská národná strana sa bránila tým, že využili služby externej spoločnosti a že spomínaný vzor má staroslovanský pôvod. Nejde o prvý prípad, keď politická strana na Slovensku použila zahraničný motív.

Na prípad podobnosti ornamentov ako prvá upozornila stránka Slovenský folklór bez fejku. Tí upozornili na to, že vládna strana použila na svoj bilbord moravský ornament z Česka.

Národniari začali s kampaňou:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Slovenský folklór bez fejku)

SNS, na ktorej čele stojí predseda parlamentu Andrej Danko, použila pre svoju kampaň ľudový ornament vytvorený na základe diela pražskej ilustrátorky Lucie Skálovej. "SNS použila v dizajne svojho bilbordu segmenty z ornamentu, ktorý som vytvorila a je dostupný v rôznych fotobankách," potvrdila pre Topky Skálová. Grafička dodala, že SNS od nej nežiadala súhlas na použitie ornamentu a ani ho nepotrebuje, kým nebude mať viac ako 250-tisíc bilbordov s týmto vzorom. V tomto kontexte ide podľa nej o štandardnú licenciu.

Národniari začali s kampaňou:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

SNS v reakcii uviedla, že na vytvorenie reklamy oslovila externú kreatívnu spoločnosť a že spomínaný vzor má staroslovanský pôvod. Slovensko je pritom známe svojím bohatým folklórom a ľudovými tradíciami.

Ornament, ktorý rozprúdil diskusiu
Zobraziť galériu (6)
Ornament, ktorý rozprúdil diskusiu  (Zdroj: Topky/Maarty)

Tradície a múdrosť

Tlačové oddelenie SNS nás odkázalo na status hnutia na sociálnej sieti. V ňom vysvetľujú použitie a pôvod ornamentu. "Tradície a múdrosť nášho ľudu je pre nás posvätná. Preto do politického súboja vstupujeme so staroslovenskými vzormi, ktorými slávime slávu slávnych Slávov! Slovensko je srdcom Európy aj slovanského sveta. Naša dávna symbolika nás zaväzuje, aby sme sa nikdy neodklonili od pravej podstaty slovenského života," píše na sociálnej sieti vládna SNS.

Informácie na bilborde skutočne hovoria o tom, že si ich samotná strana objednala od dodávateľa ISPA s.r.o.

Národniari začali s kampaňou:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Nejde o prvý prípad, kedy SNS využila na reklamu zahraničné zábery. Urobila tak napríklad aj pri predchádzajúcej propagácii mäsa domácej produkcie.

Jeden z propagačných materiálov SNS, ktorý bol uverejnený koncom januára tohto roka
Zobraziť galériu (6)
Jeden z propagačných materiálov SNS, ktorý bol uverejnený koncom januára tohto roka  (Zdroj: Facebook/Slovenská národná strana)

Viac o téme: BilbordySNSOrnamenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu