Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odídenci zo SaS konečne prehovorili: Toto je politická budúcnosť galkovcov

Odídenci z opozičnej SaS vstupujú do neparlamentnej Demokratickej strany (DS) Zobraziť galériu (5)
Odídenci z opozičnej SaS vstupujú do neparlamentnej Demokratickej strany (DS) (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Deviati bývalí členovia Demokratického jadra strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa spájajú s Demokratickou stranou (DS). Ako na dnešnej tlačovej konferencii informoval predseda DS Michal Kravčík, volebným lídrom pre parlamentné voľby v roku 2020 bude Jana Kiššová.

Okrem nej vstupujú do DS Natália Blahová, Ľubomír Galko, Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda, Radoslav Pavelka, Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková a Jakub Nedoba. Ako dôvod uviedli snahu o spájanie sa za účelom porážky mafie na Slovensku tak, ako sa kedysi podarilo demokratickej strane poraziť komunizmus.

"Chceme lepšie Slovensko. Chceme moderné a spravodlivé Slovensko bez korupcie, zelené Slovensko s lepším podnikateľským prostredím, kvalitnejším zdravotníctvom vzdelávaním, fungujúcou ekonomikou. Chceme Slovensko, ktoré patrí do Európy a kde sa dá prežiť dôstojný život," vyhlásila Kiššová s tým, že využijú všetky možnosti, aby sa hlasy DS nestratili. Sú pripravení o volebnej spolupráci rokovať s parlamentnými aj neparlamentnými demokratickými stranami, ktoré o takéto rokovania prejavia záujem.

Odídenci z opozičnej SaS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Iniciatíva na oficiálne rokovanie prišla zo strany DS. „Pretože Slovensko potrebuje politikov, ktorí spájajú a nie rozdeľujú. Slovensko potrebuje ľudí, ktorí vytrhnú našu krajinu z pazúrov mafie. Pravicový demokrat bude mať konečne koho voliť,“ povedal Kravčík. Toto spojenie podľa neho prináša dobrú perspektívu pre všetkých ľudí, ktorí pracujú pre našu krajinu a chcú žiť svoj sen na Slovensku.

Predseda Demokratickej strany Michal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

„Prvé, čo by malo na tejto tlačovej konferencii zaznieť je to, že dnešným dňom všetci, čo tu stojíme z Demokratického jadra, sme už Demokratická strana. Demokratické jadro bola neformálna názorová platforma, ktorá vznikla ako reakcia na nezdravé pomery v strane SaS. Po tom, čo sme vystúpili zo SaS i z jej poslaneckého klubu, existencia tejto platformy už nemá opodstatnenie, a preto zaniká,“ povedala novinárom Kiššová s tým, že pred niekoľkými dňami založili poslanecký klub. „Je to poslanecký klub Demokratickej strany. Budeme o volebnej spolupráci rokovať s parlamentnými i neparlamentnými stranami, ktoré o takéto rokovanie prejavia záujem,“ uviedla bývala podpredsedníčka SaS.

Poslanec NRSR Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Jozef Rajtár zdôraznil, že DS bude pre pravicových a stredopravých voličov. „Chceme nadviazať na odkaz pôvodnej DS, ktorá vznikala cez Slovenské národné povstanie (SNP) na odpor proti fašizmu a neskôr komunizmu. Aj dnes je to dôležité, keď tu vládnu mafiánsko-oligarchické sily, ktoré sú navyše pripravené spojiť sa s extrémistami, len aby zostali pri moci. Sme pripravení sa spájať s ostatnými demokratickým stranami. Podobne, ako DS v roku 1946,“ doplnil Rajtár.

Odchod asi štyridsiatich ľudí

SaS opustilo približne 40 ľudí, postupne sa majú vyjadriť k tomu, či sa pridávajú k tejto spolupráci. V najbližších dňoch chcú odídenci zo SaS osloviť ostatné demokratické politické strany s návrhom na spoluprácu. Skupina opustila stranu minulý týždeň po sporoch s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Demokratické jadro svoj zámer už odprezentovalo aj na sociálnej sieti.

Odídenci zo SaS konečne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Demokratické jadro)

Demokratická strana je mimoparlamentná strana, ktorá vznikla ihneď po páde komunizmu po nežnej revolúcii v decembri 1989. Pôsobila na slovenskej politickej scéne do roku 2006. Vtedy sa zlúčila so Slovenskou demokratickou a kresťanskou úniou (SDKÚ). Nová strana dostala názov Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS). Tá časť základne Demokratickej strany, ktorá sa nestotožnila s fúziou s SDKÚ, sa rozhodla založiť nový politický subjekt, ktorý mal pokračovať v odkaze a tradíciách Demokratickej strany. Subjekt bol neskôr zaregistrovaný pod názvom Demokratická strana Slovenska. Na Republikovom sneme 29. septembra 2007 sa rozhodlo o návrate k historickému názvu Demokratická strana.

Viac o téme: VoľbySaSJana KiššováDemokratická strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu