Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Návrh OĽaNO týkajúci sa interrupcí nie je v súlade s rokovacím poriadkom, tvrdí ústavnoprávny výbor

Róbert Madej
Róbert Madej (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Návrh hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) týkajúci sa interrupcií nie je v súlade s rokovacím poriadkom. Rozhodol o tom dnes Ústavnoprávny výbor NR SR. Uviedol to predseda výboru Róbert Madej s tým, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) by návrh nemal zaradiť na októbrovú schôdzu.

Predkladatelia sa pokúsili obísť polročnú lehotu na predloženie podobného návrhu tým, že problematiku nemajú v názve zákona. Svoj návrh hnutie predložilo v rámci novely zákona o sociálnom poistení.

Ústavnoprávny výbor o návrhu rozhodoval na základe žiadosti predsedu Národnej rady SR Andrej Danka. Chcel vedieť, či je podanie návrhu v súlade s rokovacím poriadkom. Podobný návrh totiž parlament prerokoval na septembrovej schôdzi a neposunul ho do druhého čítania. Od neschválenia návrhu neuplynula povinná šesťmesačná lehota. OĽaNO v septembri neuspelo s novelou zákona o umelom prerušení tehotenstva, na základe ktorého by sa žene, ktorá požiada o utajený pôrod, priznal nárok na nemocenské už od 21. týždňa tehotenstva.

V súlade s rokovacím poriadkom nie je podľa výboru ani návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko. Podľa kotlebovcov by sa mal výpočet platu poslanca upraviť tak, aby sa odvodzoval od výšky aktuálnej minimálnej mzdy na Slovensku. Podobný návrh tiež predložil predseda OĽaNO Igor Matovič, no parlament ho na septembrovej schôdzi neschválil.

Viac o téme: Andrej DankoRóbert MadejOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu