Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kalavská podala návrh na odvolanie šéfa dôležitého úradu: Dôvodom sú licencie pre záchranky

Andrea Kalavská a Tomáš Haško Zobraziť galériu (2)
Andrea Kalavská a Tomáš Haško (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) podáva návrh na odvolanie šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerka sa pre odvolanie rozhodla na základe utorkového (1. 10.) stretnutia s komorou záchranárov a ďalších dostupných informácií. "S cieľom nezasahovania do konania orgánov činných v trestnom konaní sa ministerstvo nebude bližšie vyjadrovať k podrobnostiam predmetného podania ani súvisiacim úkonom a informáciám, napriek tomu, že obsah týchto medializovaných informácií je znepokojujúci," uviedla Eliášová.

Rezort zdravotníctva zároveň avizoval návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy. Nastaviť má také pravidlá a postupy v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré "nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti, transparentnosti tohto procesu a vylúčia akékoľvek podozrenia, ktoré boli v uplynulých dňoch a týždňoch zverejnené". Ministerka ho má predložiť na jesennej schôdzi Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo.

Pochybnosti okolo tendra

K procesu výberového konania prostredníctvom verejného obstarávania sa ministerstvo nechce vyjadrovať. Ako dôvod uvádza, že je v súčasnosti upravený platnou zákonnou úpravou. ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency.

Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podalo v prípade podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.

SaS víta návrh ministerky Kalavskej

Opozičná SaS víta rozhodnutie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej, ktorá v piatok navrhla odvolať riaditeľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška. Ako priblížila členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková len s odvolaním Haška sa sulíkovci neuspokoja. "Žiadame novú spravodlivú súťaž na záchranky," avizovala. SaS zdôvodňuje odchod šéfa ÚDZS nielen pre pochybnosti okolo tendra na záchranky, dôvodom bolo aj jeho správanie pri poslaneckom prieskume.

ÚVO koná z vlastného podnetu

Úrad pre verejné obstarávanie v kauze výberového konania na stanice záchrannej zdravotnej služby koná z vlastného podnetu. V reakcii na výzvu opozičnej strany OĽaNO, aby pre tender na záchranky podal úrad určovaciu žalobu, to uviedla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Predseda Úradu pre verejné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Úrad v danej veci už koná z vlastného podnetu, keďže predseda úradu Miroslav Hlivák považuje za dôležité prešetrenie každého prípadu, v ktorom sú podozrenia a nejasnosti pri prerozdeľovaní verejných zdrojov," komentovala s dôvetkom, že ÚVO koná v medziach svojej kompetencie a v rámci nej posúdi aj tento podnet.

Matovičovci v piatok vyzvali ÚVO, aby chránil verejný záujem a požiadal príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií na poskytovanie staníc záchrannej zdravotnej služby a aby sa celý tento tender opakoval v rámci zákona.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaAndrea KalavskáTomáš Haško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu