Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Presnosť drogových testerov od ministerstva vnútra doplní odber krvi, tvrdí Saková

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Presnosť testerov na prítomnosť drog v tele, ktoré plánuje nakúpiť rezort vnútra nie je úplne stopercentná, čo sa týka používania v praxi, ale na prvotnú identifikáciu postačia. Uviedla to dnes po rokovaní vlády ministerka vnútra Denisa Saková.

„Ak nameraná hodnota bude pozitívna, tak pôjde ďalej dotyčný zadržaný aj na odber krvi," povedala ministerka. Ministerstvo vnútra plánuje pre potreby polície nakúpiť mobilné zariadenia na detekciu požitia omamných a psychotropných látok a jednorazové skríningové testy. Odhadované náklady na zabezpečenie zariadení predstavujú 4 559 550 eur bez DPH.

Za túto cenu by mal rezort obdržať 450 kusov mobilných zariadení a 135-tisíc jednorazových testov. Jednorazové testy by sa mali využívať prostredníctvom výteru z ústnej dutiny a mali byť schopné zaznamenať v ľudských slinách šesť rôznych látok, konkrétne amfetamín, kokaín, metamfetamín, opiáty, benzodiazeprín alebo marihuanu.

Mobilné zariadenia by podľa požiadaviek ministerstva mali fungovať ako „kompaktný elektronický merací prístroj pre jednoduché a rýchle odčítanie výsledkov skríningového testu s prehľadným zobrazením nameraných výsledkov na displeji a s jednoduchým prenosom dát na tlačiareň a na PC". Vzorky by mali byť schopné zariadenia vyhodnotiť do piatich až ôsmich minút. Pamäť zariadenia by pritom mala byť schopná archivovať aspoň 500 meraní.

Viac o téme: VládaRezort vnútraMinisterka vnútraDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu