Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na Slovensku sa v sobotu konali doplňujúce voľby: Niektoré obce musia ešte stále čakať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Bez problémov a s novým vedením sa pre 23 obcí Slovenska a mesto Nemšová skončili sobotňajšie tzv. doplňujúce obecné voľby. Nové voľby do orgánov samosprávy obcí sa uskutočnili „vo všetkých obciach a v Nemšovej v úplnom poriadku bez akýchkoľvek problémov a boli zvolení všetci poslanci. Primátorom mesta Nemšová sa stal Miloš Mojto. Voliči ho zvolili opäť,“ informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Ministerstvo dodalo, že jediná obec, kde sa voľby nevykonali je Ondavka. Ministerstvo vnútra zároveň už teraz avizuje, že okrem Ondavky, kde sa voľby nekonajú opakovane pre nezáujem o obecné funkcie, sa nové obecné voľby budú konať aj v ďalších 11 obciach.

„Voľby sa musia vyhlásiť do 30 dní od vyhlásenia výsledkov, pričom okrem Ondavky sa budú konať v tých obciach kde došlo k vzdaniu sa starostu, alebo poslancov a nie sú zvolení náhradníci, prípadne ešte v priebehu 30 dní príde k vzdaniu sa,“ priblížilo dôvody konania tzv. doplňujúcich obecných volieb ministerstvo vnútra. Podľa aktuálnych informácií, nemá starostov, lebo sa vzdali funkcie, osem obcí Slovenska.

Konkrétne ide Ivanku pri Dunaji (okr. Senec), Kuklov (okr. Senica), Hrnčiarovce nad Parnou (okr. Trnava), Malé Borové (okr. Liptovský Mikuláš), Abramovú (okr. Turčianske Teplice), Remeniny (okr. Vranov nad Topľou), Drienovec (okr. Košice-okolie) a Harichovce (okr. Spišská Nová Ves). Taktiež v štyroch obciach bude potrebné v nových voľbách zvoliť poslancov, v každej z nich sa totiž jeden poslanec vzdal mandátu a nemá za seba náhradníka. Jedného poslanca by pritom mali zvoliť v Abramovej, kde budú voliť aj starostu. Poslanec chýba aj obecným zastupiteľstvám Slovenského Pravna (okr. Turčianske Teplice), Turčianskeho Ďura (okr. Martin) a Trebušoviec (okr. Veľký Krtíš). Vrátane Ondavky sa tak "má voliť zatiaľ v 12 obciach deväť starostov a sedem poslancov“, dodalo MV SR.

Z rôznych dôvodov, medzi iným aj na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR, sa v sobotu 21. septembra konali nové obecné voľby v 23 obciach Slovensku a tiež v meste Nemšová. Novým primátorom Nemšovej sa stal Miloš Mojto. Primátorské voľby sa v Nemšovej opakovali po tom, čo neúspešný kandidát František Bagin uspel so svojou sťažnosťou na neústavnosť a nezákonnosť novembrových volieb na Ústavnom súde SR.

Najčastejším dôvodom pre konanie nových volieb však bol nezáujem o volené funkcie, teda skutočnosť, že buď nikto nepodal kandidačnú listinu, alebo v prípade poslancov prejavilo záujem menej kandidátov, ako je potrebný počet. Starostov zvolili v 10 obciach, v 12 doplnili voliči obecné poslanecké zbory a v jednej obci zvolili starostu aj poslancov. Starostu zvolili obce Zemianska Olča (okr. Komárno), Lysica (okr. Žilina), Nandraž (okr. Revúca), Brusník (okr. Veľký Krtíš), Jánovce (okr. Poprad), Svinia (okr. Prešov), Tichý Potok (okr. Sabinov), Žehňa (okr. Prešov), Rakovnica (okr. Rožňava) a Prakovce (okr. Gelnica).

Obecných poslancov vybrali v obciach Kráľov Brod (okr. Galanta), Diaková (okr. Martin), v obciach Liešno a Rudno v okrese Turčianske Teplice, Komjatná (okr. Ružomberok), Šoltýska (okr. Poltár), tiež v Dubne a v Lipovci v okrese Rimavská Sobota, v obci Lúčina (okr. Prešov), Miroľa (okr. Svidník), Stratená (okr. Rožňava) a Trnávka (okr. Trebišov). Starostu i poslancov obecného zastupiteľstva zvolili v Kline nad Bodrogom v Trebišovskom okrese.

V obci Ondavka neďaleko hraníc Poľska, v ktorej žije iba 16 obyvateľov, sa obecné voľby nekonajú opakovane. Neboli tam už riadne voľby v novembri 2014 a odvtedy nik nemal záujem kandidovať ani za starostu a ani za poslancov obce ani v doplňujúcich obecných voľbách. Obec má dlhodobo finančné problémy a jej starosta a poslanci sa vzdali funkcií v apríli 2015. Prenesený výkon štátnej správy za obec prevzal Okresný úrad v Bardejove. Výkon samosprávy je však v Ondavke nemožný, keďže za obec nemá kto konať, ani rozhodovať o použití podielových daní. Ministerstvo vnútra o tomto probléme vie. Situáciu môže zmeniť iba úprava legislatívy.

Viac o téme: VoľbySlovenskoNemšováDoplňujúce voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu