Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

O stratifikácii nemocníc sa v Smere-SD ešte bude rokovať: Reforma sa vráti na vládu

Andrea Kalavská
Andrea Kalavská (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - O veľkej reforme slovenských nemocníc sa ešte v strane Smer-SD bude hovoriť. Rokovať o nej možno bude tento týždeň aj vláda. Uviedol to po stretnutí s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom premiér Peter Pellegrini. Pripustil pritom, že kabinet môže okrem stredy zasadnúť aj v piatok. Koniec týždňa je totiž posledný deň, kedy sa môžu do parlamentu predkladať zákony, o ktorých bude rokovať na nasledujúcej schôdzi. Premiér sa podľa vlastných slov snaží dosiahnuť v tejto veci politickú dohodu.

"O stratifikácii ešte rokujeme a robíme všetko preto, aby sme našli nejaký spôsob, ako pokračovať ďalej v tejto dobrej zmene pre slovenské zdravotníctvo. Budeme s pánom predsedom ešte hovoriť, pretože máme čas do piatku, aby sme sa ešte dostali na nasledujúci parlament," vyhlásil premiér. Podľa jeho slov je technických možností veľa. "Ak sa mi podarí dosiahnuť politickú dohodu už dnes, môže to ísť na vládu zajtra, poprípade sa to zajtra môže otvoriť na vláde a definitívne rozhodnutie môžeme urobiť v piatok," dodal.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská oznámila, že stratifikáciu poslala na vládu. "To, či mám podporu politických strán, uvidíte zajtra," odkázala v utorok Kalavská novinárom.

Vláda sa už reforme nemocníc venovala. Kabinet 21. augusta schválil návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý pôvodne obsahoval aj reformu nemocníc. Ministri však stratifikáciu zo zákona napokon vypustili a v rámci novely prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti následne parlament počas rokovania na aktuálnej septembrovej schôdzi presunul na októbrovú schôdzu. Ako v pléne uviedol predsedajúci schôdze Béla Bugár, o preloženie navrhovanej novely zákona na nasledujúci schôdzu písomne požiadala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Stratifikácia nemocníc, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, má zaviesť novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zmyslom je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: VládaNemocniceSlovenskoSmer-SDAndrea KalavskáStratifikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu