Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Policajti ukončili vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Martina Kušnírová a Ján Kuciak. Zobraziť galériu (11)
Martina Kušnírová a Ján Kuciak. (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. So spisom sa majú procesné strany oboznámiť do konca týždňa. Obžaloby by mali padnúť v októbri.

Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s výsledkami vyšetrovania. Informoval o tom obhajca obvineného Mariana Kočnera Marek Para.

Advokáti oboch strán budú tento týždeň študovať spis. Procesné strany majú potom navrhnúť nové dôkazy. Neskôr sa rozhodne, či vyšetrovateľ pristúpi k návrhu na podanie obžaloby momentálne piatich obvinených, ktorými sú Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Marian Kočner. 


Úrad špeciálnej prokuratúry koncom augusta priblížil aktuálne informácie v prípade vyšetrovania vraždy


ÚŠP informáciu potvrdil

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že v súčasnosti sa procesné strany v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka oboznamujú s vyšetrovacím spisom. „Disponujeme informáciou, že prebieha oboznamovanie sa s výsledkami vyšetrovania,“ uviedla hovorkyňa úradu Jana Tökölyová. Prokuratúra už v závere leta avizovala, že obžaloby by mohli byť podané na jeseň tohto roka.

Obžaloba by mala byť podaná v októbri

Dozorujúci prokurátori inforomovali o aktuálnom stave vyšetrovanie 19. augusta. Na tlačovke uviedli, že obžaloba by mala byť podaná na Špecializovaný trestný súd v septembri. Vzhľadom na preštudovanie spisu nebude obžaloba podaná skôr ako v októbri. „Strelcom a vrahom bol Miroslav M.,“ uviedol dozorujúci prokurátor s tým, že v prípade aj naďalej pretrvávajú pochybnosti.

PRÁVE TERAZ Policajti ukončili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

„Pokiaľ ide o Mariana K., zatiaľ nemáme také dôkazy, ktoré by nás presvedčili o tom, že tento človek si túto vraždu skutočne objednal,“ povedal jeden z dozorujúcich prokurátorov. Počet obvinení sa zrejme rozširovať nebude. „Zatiaľ dôkazy nasvedčujú, že ostaneme v rozsahu, v ktorom sme teraz. Jeden nikdy nevie,“ uviedli prokurátori. Zbraň, ktorou zabili Kuciaka a Kušnírovú, sa zatiaľ nenašla. 

Reakcia Lipšica a Paru

„Prípad postupuje podľa pripraveného scenára s cieľom prispieť k politickej aréne predvolebného súboja. Vyšetrovanie je však sprevádzané procesnými chybami a dôkazná núdza vyšetrovateľa je dnes očividná,“ reagoval Para. „My sme dostali ako poškodení termín tento týždeň na preštudovanie spisu. Predbežne od stredy do piatka budeme študovať spis na NAKA v Nitre. Registrujem, že následne bude mať obhajoba termín na preštudovanie spisu. To je v súlade s tým zámerom prokuratúry nežiadať o ďalšie predĺženie väzby, ale podať obžalobu ešte v tejto predĺženej lehote väzby. To vychádza niekedy na koniec októbra, keď už lehota väzby je predĺžená do konca novembra,“ povedal právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic.

Kočnera obvinili z objednávky vraždy v marci

Podnikateľa Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP v apríli zamietol. Len nedávno ÚŠP opätovne zamietol sťažnosť Kočnera voči obvineniu.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Glob.sk/Peter Korček)

Podľa názoru obhajcu z uznesenia o zamietnutí vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu. Preto chce podať po druhý raz opravný prostriedok Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi. Koncom marca Mariana Kočnera spolu s ďalším z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy Tomášom Szabóom obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Správu budeme aktualizovať.

Chronológia prípadu dvojnásobnej vraždy:

26. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta našla polícia mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Ukázalo sa, že išlo telá novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam. Policajný prezident Tibor Gašpar oznámil, že čas smrti sa predpokladá od štvrtka 22. februára do nedele 25. februára. Neskôr čas vraždy určili na 21. februára 2018.

PRÁVE TERAZ Policajti ukončili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj, aktuality.sk)

- Vláda SR ponúkla odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na Úrade vlády SR pri stole, na ktorom bol jeden milión eur, to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

9. marca 2018 - V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára a jeho snúbenice a novú, dôveryhodnú vládu.

PRÁVE TERAZ Policajti ukončili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

15. mája 2018 - Slovenská polícia zhabala mobilný telefón Kuciakovej blízkej spolupracovníčke českej novinárke Pavle Holcovej. Vrátila jej ho 5. júna 2018.

21. mája 2018 - Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Trnave, ktorý vykonával prvotné úkony na mieste činu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené viaceré nedostatky.

29. mája 2018 - Viac ako tri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa polícia vrátila do ich rodinného domu vo Veľkej Mači, kde sa odohrala rekonštrukcia činu.

30. mája 2018 - Dovtedajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského vymenovala ministerstva vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na post policajného prezidenta. Lučanský sa funkcie ujal 1. júna 2018. Nahradil Tibora Gašpara, ktorý skončil na čele polície k 31. máju 2018.

17. augusta 2018 - Portál aktuality.sk informoval, že bývalý šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer by mal od septembra 2018 pracovať na ministerstve vnútra. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bol Krajmer kritizovaný za to, že sa objavil na obhliadke miesta činu, hoci tam nemal čo robiť. O Krajmerovi v minulosti písal zavraždený novinár Ján Kuciak v súvislosti s tým, že Krajmerova manželka figurovala vo firme s podnikateľmi Zoroslavom Kollárom a Norbertom Bödörom.

17. septembra 2018 - Dozorový prokurátor z ÚŠP zverejnil identikit muža, ktorý mal mať informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

PRÁVE TERAZ Policajti ukončili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)


24. septembra 2018 - Polícia preverovala viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti.

PRÁVE TERAZ Policajti ukončili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd, FB/Tomas Sz.)


28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Pôvodne policajti zadržali osem podozrivých osôb. Po ich vypočutí bolo päť osôb zo zadržania prepustených a trom osobám bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy.

28. septembra 2018 - V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zsuzsovú.

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)


29. septembra 2018 - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici prevzal návrh na väzbu pre Alenu Zsuzsovú, obvinenú v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Alena Zsuzsová išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.

1. októbra 2018 - Prokurátor na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry (GP) SR oznámil, že objednávka vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola za sumu 50.000 eur v hotovosti a ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70.000 eur za vykonanie vraždy. Prokurátor ďalej potvrdil obvinenie voči štyrom osobám Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóovi a Alene Zsuzsovej Obvinenie bolo vznesené objednávateľovi, sprostredkovateľovi, pomocníkovi a strelcovi.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

9. októbra 2018 - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zverejnil uznesenie o väzbe pre štyroch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Sudca ŠTS poslal všetkých obvinených do väzby, aby nemohli utiecť, pokračovať v trestnej činnosti alebo ovplyvňovať svedkov na slobode. Okrem Zoltána Andruskóa, ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť. Najvyšší súd SR ju zamietol.

17. októbra 2018 - Muž, ktorý sa objavil na identikite zverejnenom políciou v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, spáchal samovraždu. Muža mala na povale rodinného domu vKolárove nájsť obeseného jeho matka. Roland R. mal byť synom priateľky obvineného Miroslava Marček, ktorý podľa polície mohol byť šoférom pri vražde. Práve v jej dome malo dôjsť k zadržaniu potenciálnych páchateľov elitným komandom.

11. decembra 2018 - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zamietol žiadosť obvinenej Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, na základe ktorej žiadala o prepustenie z väzby.

3. januára 2019 - Alena Zsuzsová zostala naďalej vo väzbe. Obvinená totiž nepodala sťažnosť voči decembrovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, ktorý zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby.

14. januára 2019 - Obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Alena Zsuzsová komunikovala posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Boli medzi nimi námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, podpredseda parlamentu a člen predsedníctva strany Smer-SD Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Informoval o tom Denník N, ktorý sa pritom odvoláva na informácie z vyšetrovania prípadu.

30. januára 2019 - V prípade prípravy vraždy advokáta i bývalého ministra vnútra a ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku sa začalo trestné stíhanie. Návrhy na ich odstránenie mali prísť od podnikateľa Mariana Kočnera a od jednej z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Aleny Zsuzsovej.

7. februára 2019 - Generálna prokuratúra (GP) SR nezasiahla nezákonne do rozdelenia tímu, ktorý rieši úkladnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tím zostáva v pôvodnej zostave. Zdôraznil to na tlačovej konferencii generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.

PRÁVE TERAZ Policajti ukončili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


17. februára 2019 - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár v diskusnej relácii TA3 V politike uviedol, že prvé obžaloby v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by mali byť podané do pár mesiacov, možno už počas leta 2019.

1. marca 2019 - Policajti v kuklách vo štvrtok prehľadávali terén v okolí Dediny Mládeže pri Kolárove, nakoniec vypílili strom a jeho kmeň si odviezli. Špeciálna prokuratúra potvrdila, že to súviselo s trestnou vecou úkladnej vraždy.

14. marca 2019 - Dozorujúci prokurátor potvrdil, že 8. marca 2019 bolo vznesené obvinenie z objednávky úkladnej vraždy Jána Kuciaka Mariánovi Kočnerovi. Pripomenul, že Kuciak bol zavraždený pre jeho novinársku činnosť.

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

19. marca 2019 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na predĺženie väzby Alene Zsuzsovej a ďalším trom osobám v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Návrh bol doručený v utorok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

11. apríla 2019 - Miroslav Marček sa priznal k účasti na chladnokrvnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na NAKA v Nitre sedel takmer šesť hodín a mal sa podľa nepotvrdených informácií priznať k tomu, že práve on strieľal minulý rok vo februári na Kuciaka a jeho partnerku.

24. apríla 2019 - Čo sa týka lustrácie Jána Kuciaka, tú mal podľa už zverejnených mediálnych informácií vykonávať Norbert Bödör, ktorého otec Miroslav vlastní SBS službu Bonul, blízku strane Smer, na ktorej večierkoch opakovane rečnil aj predseda Robert Fico. Títo ľudia podľa portálu nevyšli na lacno, pretože napríklad Miroslav Kriak dostával za túto činnosť mesačne 2000 až 2500 eur mesačne a dodávajú, že Kočner za celú túto prácu zaplatil viac ako 200-tisíc eur. Súčasťou tejto činnosti bolo vyhotovovanie fotografií, videí a dokumentovanie rôznych analýz.

27. júna 2019 - Polícia našla bundu, ktorú mal mať oblečenú vrah novinára Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v deň ich likvidácie. Nemali ju však nájsť u Miroslava Marčeka, ktorý sa ku krvavému činu priznal. Podľa informácií televízie Markíza mala patriť Tomášovi Szabóovi.

Rekonštrukcia vraždy v dome
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14. augusta 2019 - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra SR informoval o ďalšom podstatnom posune v prípade objednávky a prípravy viacerých vrážd. Ľudia, ktorí sa pohybovali okolo Aleny Zsuzsovej čelia totiž ďalšiemu závažnému obvineniu. Konkrétne ide o prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica

6. septembra 2019 - Vyšetrovateľ vylúčil Zoltána Andruskóa, ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, na samostatné konanie, vypovedať bude ako svedok.

Viac o téme: Ján KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu