Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Firma z Druckerovej kauzy má ďalšiu zákazku: Súťaže ako cez kopírku a miliónové tržby

Firma Rempo je známa z Druckerovej kauzy Zobraziť galériu (5)
Firma Rempo je známa z Druckerovej kauzy (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková, TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Odevnej firme Rempo idú zákazky pomerne od ruky. Firma má úspech na viacerých frontoch. V minulosti bola pomerne ostro kritizovaná z radov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Zákazky dostáva v oblasti vojenských odevov, svoje úspešné súťaže mala aj na pošte a teraz zrejme opäť vyvrcholí aj v sektore slovenských železníc. Spoločnosť je blízka bývalému ministrovi zdravotníctva a súčasnému zakladateľovi strany Dobrá voľba Tomášovi Druckerovi.

O nemalých zárobkoch firmy informoval portál SME. Štátne zákazky sú pre túto firmu totiž pomerne úspešné. Svedčí o tom fakt, že aj podľa portálu Finstat sa firme nekompromisne darí po stránke tržieb a rovnako aj na úrovni zisku spoločnosti. Spoločnosť Rempo totiž medzi rokmi 2015 až 2018 získala na celkových tržbách viac ako 17 miliónov eur. Zisk spoločnosti v roku 2018 tak predstavoval viac ako 950-tisíc eur, čo predstavuje štvornásobný zisk oproti minulému obdobiu.

Nárast ziskov a tržieb, nová dohoda

Podstatou navýšenia ziskov spoločnosti boli nepochybne zákazky za viac ako desať miliónov eur, ktoré firma mala za posledných pár týždňov. Centrálny register zmlúv ukazuje, že k ďalším piatim častiam rámcovej dohody prišlo len minulý piatok (13. septembra), pričom dve z týchto častí prevyšujú celkovú sumu cez jeden milión eur. Všetky časti dohody sa týkajú ochranných a pracovných odevov pre Železnice Slovenskej republiky. Celkovo ide o sumu 4,3 milióna eur aj s prirátaním DPH. Rempo sa pritom o zákazku uchádzalo ako jediná firma.

V tomto kontexte denník SME pripomína, že železnice nechcú súťaž rušiť. Vlani v auguste ju už raz rušili a aj vtedy sa prihlásil len jeden uchádzač. Železnice teda nevidia zmysel v rušení ďalej súťaže. Podľa nich každá nová súťaž neznamená automaticky viac ponúk. Toto stanovisko prezentovali Úradu pre verejné obstarávanie.

Firma z Druckerovej kauzy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Podpísaním zmluvy sa zamestnanci dostanú k tisícom nových kusov odevov. Medzi nimi možno nájsť aj kabáty či termobielizeň. Nechýbajú špeciálne kusy oblečenia na narábanie s chemikáliami, ale aj hutnícke odevy a odevy pre pilčíkov. Na mieste subdodávateľa sa ocitla firma Fintex, ktorá dodáva odevy aj pre armádu a známa je aj jej kauza z roku 2010, ktorá pojednávala o spodnej bielizni.

Kauza rozdielnych ponožiek

Firma dodávala 925-tisíc párov ponožiek, no súťaž bola nejasná a cena niektorých položiek bola prinajmenšom otázna. Ponožky sivej farby boli napríklad dvojnásobne drahšie oproti identickým modrým ponožkám. Úrady vtedy súťaž zrušili.

Podobnosť Rempa, ktorý získal zákazku od železníc je zrejmá so zákazkou pre Slovenskú poštu na rovnošaty. Ide o obdobie z konca júla a išlo o 5,3 milióna eur bez DPH. Princíp bol takmer identický s tým, čo sa deje teraz. Pošta si to vyložila tak, že súťaž už raz zrušená bola a vyhlasovať už tretiu bolo nemysliteľné. Tu však zárobky Rempa nekončia.

Firma z Druckerovej kauzy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Júl bol pre Rempo úspešný aj z hľadiska zákazky pre armádu na spacie vaky. Išlo o sumu 6,3 milióna eur vrátane DPH. Tiež bola jediným uchádzačom v súťaži. Subdodávateľ Tatra Textil pokrýva väčšinu zákazky. Percentuálne ide o 88,49 percent zo zákazky.

Drucker a Rempo

V čase, keď bol chvíľu ministrom vnútra Tomáš Drucker (apríl 2018) sa tiež objavovala firma Rempo. Líder opozičného OĽaNO Igor Matovič vtedy útočil na Druckera v kontexte zisku pozemkov pri Trnave. Podľa Matoviča Drucker a jeho manželka získali v minulosti pozemky v centre mesta za desatinu ich skutočnej trhovej hodnoty. Zachránili tak 1,38 milióna eur. Tu sa objavuje aj firma Logaro, ktorá patrí Druckerovej manželke Lucii. Tá kúpila časť pozemkov na bytovú stavbu v Špačinciach pri Trnave. Firma vtedy ušetrila z pôvodných 120 eur za štvorcový meter na necelých 9 eur za štvorcový meter. Išlo o koniec roka 2016. Podľa Druckera to bolo preto, lebo pozemok bol vedený ako orná pôda, pričom Logaro muselo dobudovať inžinierske siete.

Druckerovci sa mali dostať lacnejšie k pozemkom pri Trnave
Zobraziť galériu (5)
Druckerovci sa mali dostať lacnejšie k pozemkom pri Trnave  (Zdroj: Vlado Anjel)

Tieto pozemky Druckerovej manželke predávala firma Mlynské Pole, ktorá patrí Dušanovi Dvoreckému. Jeho otec má funkciu vo firme Rempo. Spoločníčkou v oboch firmách je ich matka a manželka Klára. Drucker nepoprel, že mladšieho Dvoreckého pozná. Obchodovanie pod cenu odmietli a argumentovali, že Matovič nesprávne odhadol sumu. Rempo sa nechalo dokonca počuť v súvislosti s právnymi krokmi voči Matovičovi.


OĽaNO kritizuje predražené nákupy ŽSR: Stav koľají sa zhoršuje, pochybnosti o obstarávaní


OĽaNO zákazku na tričká kritizovalo už minulý rok
Zobraziť galériu (5)
OĽaNO zákazku na tričká kritizovalo už minulý rok  (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Na predražené tričká pre železnice už OĽaNO upozorňovalo minulý rok. Išlo o obdobie, keď firma Rempo dostala od železníc zákazku na 16-tisíc bavlnených tričiek za 6,31 eura za jeden kus. Podľa OĽaNO boli pritom na stránke firmy podobné tričká za 2,9 eura. Železnice sa však ohradili, že cena bola navýšená kvôli distribúcii odevov do 28 skladov na Slovensku.

Stanovisko spoločnosti Rempo

K publikovaným informáciám sa už vyjadrila aj predmetná firma Rempo. "Spoločnosť Rempo dôrazne odmieta lživé, účelové a zavádzajúce informácie a spájanie svojho podnikania s predajom pozemkov manželom Druckerovcom, ktoré sa v posledných dňoch opäť dostali do médií," píše sa v stanovisku majiteľov a konateľov spoločnosti Kláry Dvoreckej a Stanislava Baláža.

"Samotné Rempo ani jej majitelia, nikdy neobchodovali s pozemkami. Odmietame preto spájanie mena Tomáša Druckera a Rempa. Ide o účelové konštrukcie s cieľom zdiskreditovať a reputačne a ekonomicky ublížiť spoločnosti, ktorá na trhu pôsobí už vyše 65 rokov. Naša spoločnosť sa stala terčom mediálnych útokov a účelových konštrukcií v súvislosti so zákazkami na Slovenskej pošte ešte počas pôsobenia Tomáša Druckera, pričom Rempo má dodávateľsko-odberateľské vzťahy so Slovenskou poštou už 25 rokov," argumentuje spoločnosť.

Rempo navyše tvrdí, že na ich pleciach nevisí zodpovednosť za to, s koľkými súťažiacimi prebieha tender. "Rempo vždy podnikalo v súlade s platnou legislatívou a všetky dodávky do štátnej správy má vysúťažené v zmysle podmienok jednotlivých tendrov. Spoločnosť nie je zodpovedná za to, koľko uchádzačov sa do tendrov zapojí," uzavrela spoločnosť.

Viac o téme: ŽelezniceOdevSúťaž Tomáš DruckerRempo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu