Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Petrík navrhuje finančnú pomoc od obcí pre deti, ktorým nezabezpečia miesto v škôlke

Simona Petrík
Simona Petrík (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Rodičia by mali mať istotu, že obec pre deti zabezpečí miesto v materskej škole alebo detskej skupine. Ak nie, ako náhradu poskytne aspoň finančnú pomoc vo výške rodičovského príspevku. Navrhuje to nezaradená poslankyňa NR SR a členka mimoparlamentnej strany Spolu Simona Petrík.

Na septembrovú schôdzu parlamentu preto predkladá návrh novely zákona o zabezpečení predškolskej starostlivosti. "O deti bude môcť byť postarané od ich troch rokov až do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky. V procese umiestňovania detí do predškolskej starostlivosti predpokladá návrh zákona zapojenie nielen obcí, ale aj súkromných subjektov," píše sa v návrhu novely zákona.

V niektorých menších obciach vzhľadom na demografickú krivku nebude podľa Petrík potrebné budovanie nových zariadení, ale postačovať bude využívanie kapacít súkromných a cirkevných škôl či v budúcnosti nimi zriadených detských skupín.

Petrík zároveň chce, aby zákonní zástupcovia dieťaťa umiestnili svoje dieťa do predškolskej starostlivosti s celodennou výchovou iba vtedy, ak o to budú mať záujem. Podľa hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka, samospráva na daný návrh nemá financie ani kapacity.

Viac o téme: DetiFinančná pomocŠkôlkyBratislavaSimona Petrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu