Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kritické slová OĽaNO: Vláda mala radšej zvýšiť prídavky na deti, než dať obedy zadarmo

Miroslav Sopko
Miroslav Sopko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vláda mala radšej poskytnúť vyšší daňový bonus na deti alebo zvýšenie detských prídavkov a tak rodinám prispieť na deti. Prípadne mal predseda Smeru-SD Robert Fico presadiť príplatky na obedy, ktoré by ich zlacnili a nie zavádzať ľudí, že obedy v školách budú zadarmo. Tvrdí to hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

„Už od minulého roka upozorňujeme na to, že ´obedy zadarmo´ z dielne Smeru sú nedomyslené a doplatia na ne deti a rodičia. Tvorcovia opatrenia vôbec nepredpokladali, že existuje čosi ako režijné náklady, neodobratie stravy či chýbajúce kapacity a napokon aj ľudia," uviedol tieňový minister školstva za OĽaNO Miroslav Sopko. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Žiaci posledného ročníka materských škôl dostávajú štátny príspevok na obedy zadarmo vo výške 1,20 eura od 1. januára, žiaci základných škôl ho dostávajú od nového školského roka. Mnohí rodičia sa podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Eduarda Hegera až v prvý deň školského roka dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok. „V skutočnosti obedy prakticky nikde nie sú zadarmo, pretože školy a škôlky museli zaviesť poplatky, ktorými pokryjú svoje vyššie režijné a investičné náklady. Mnoho miest a obcí muselo investovať veľké sumy do zvýšenia kapacity jedální, o ktorých ani nevedia, či ich žiaci využijú. Platby sa teda často zvýšili,“ skonštatoval Heger a dodal, keďže príspevok 1,20 eura nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, zvyšok budú doplácať rodičia. „Mnohým z nich sa výška platieb dokonca zvýšila," uviedol opozičný poslanec.

Systém tiež podľa OĽaNO znevýhodňuje rodičov, ktorí nestihnú obed odhlásiť deň dopredu, napríklad ak dieťa v noci ochorie. „Rodič tak nemá inú možnosť, ako zaplatiť za obed, ktorý dieťa ani nezje. Ak si ho chce z jedálne odniesť domov, zaplatí ešte za jednorazovú nádobu. Celý nápad priniesol hlavne obrovskú byrokraciu a skomplikoval ľuďom život," uzavrel Heger.

Viac o téme: OĽaNOObedy zadarmoDetské prídavky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu