Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spravodlivosť nemôže vládnuť na ulici ani v médiách, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Spravodlivosť nemôže vládnuť na ulici ani v médiách. V súvislosti s prípadom štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD) to v utorok vyhlásil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Premiér deklaroval, že je pripravený vyvodiť personálne dôsledky voči Jankovskej. "Chcem mať v rukách aspoň ako-také informácie, na základe ktorých môžem ako predseda vlády rozhodnúť," uviedol po výjazdovom rokovaní vlády v Kokave nad Rimavicou. "Keď zajtra zistím trochu viac, požiadam ministra Gábora Gála (Most-Híd), aby navrhol odvolanie. Nechcem dopustiť, aby sa tu vyvinul nový scenár, ak potrebujeme niekoho odstreliť, tak okamžite," doplnil.

Pellegrini si chce v rámci svojich možností overiť, či informácie prenikajúce na verejnosť sú relevantné. "Ja nebudem hodnotiť, či sa to dokáže alebo nedokáže. Ak vyplynie, že občania by mali pochybnosť, že je ohrozená spravodlivosť alebo niekto ovplyvňoval spravodlivosť tejto krajiny, potom musíme vyvodiť aj politickú zodpovednosť v záujme utlmenia nedôvery," skonštatoval.

Predseda vlády zároveň uviedol, že by sa mali nastaviť jasnejšie a spravodlivejšie pravidlá pri odvolávaní z verejných funkcií. "Spravodlivosť nebude vládnuť na ulici ani v médiách, bude vládnuť na polícii, na prokuratúrach a súdoch, to je demokratické. Nebude ani v rukách politikov, ani v rukách médií. Len polícia, vyšetrovatelia a súdy, všetci majú voľné ruky," vyhlásil.

Zopakoval, že nikoho v tejto súvislosti nekryje, ani mu nikto nebráni sa slobodne rozhodnúť. Nechce však vytvárať precedensy. "Že si zvykne nejaké médium spolu s opozičným politikom na systém, že stačí ráno niečo napísať a nebude ani čas overiť, či je to pravda a my medzitým budeme vyvolávať personálne dôsledky a niekoho odvolávať z funkcií," doplnil premiér.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala minulý týždeň u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať prostredníctvom telefónu s Marianom Kočnerom, ktorý je obvinený v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Jankovská komunikáciu s Marianom Kočnerom poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla. Viaceré opozičné strany trvajú na odchode Jankovskej z funkcie. Aj podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) okamžite po potvrdení väzieb na Mariana Kočnera podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.
 

Viac o téme: Smer-SDPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu